Podium voor Thaise topkok’

SLOTEN

Wandee Chobtamkit leerde koken van haar oma. Op een houtskoolvuur.

Terwijl ze naast haar zat, vertelde en leerde haar oma haar alle geheimen van de Thaise keuken. Nu werkt ze in Brasserie de Mallemok in Sloten en staat ze met de heerlijkste gerechten in een Thaise foodtruck. SLOTEN De redactie van de Balkster Courant ontdekte haar op het Glemmer Festival. Daar serveerde ze onder andere de meest geweldige papaja salade, een echte Thaise topper. Ze liet hem proeven wat bijzonder is. ‘Wil je er wat meer chili in? Of is het zo goed?’ Hij was niet goed, hij was perfect. Dat, maar ook de mens Wandee trok de aandacht. Warm, menselijk, zeer beleefd en grappig. Haar verhaal begint met de liefde. De liefde voor Arne, die ze in Thailand ontmoette. Voor hem (‘Nee, voor ons’) kwam ze twee jaar geleden naar Nederland. Ze liet een glansrijke carrière in de horeca als chef achter zich. Ze werkte in Thailand in toprestaurants en hielp na haar reguliere baan van 14 uur per dag haar schoonfamilie ook nog gewoon even. In Thailand had ze bovendien food science gestudeerd aan de universiteit van Bangkok, dus ze wist ook technisch alles van voedsel en de bereiding ervan. Toen ze nog niet zo lang in Sloten woonde, ging Arne bij buurman Bjorn de Bruijn van Brasserie de Mallemok langs. Om te vragen of ze niet bij hem kon werken. Die zag er eerst niet zoveel in. ‘Ik was bang dat de taal een probleem zou zijn.’ Maar ze probeerden het toch. ‘En toen zag ik al snel, man, zij is een veel betere kok dan ik. Zoveel talent, zoveel ervaring,’ zegt Bjorn daarover. Koken deed ze als de beste in de keuken van Mallemok die bezig is met een heel ander concept. “Jarenlang stonden wij vooral bekend als partycentrum en feestlocatie. Feesten kunnen hier nog steeds gegeven worden, maar we focussen ons nu ook vooral op ons restaurant. En in dat concept staat authentiek voedsel voorop. We proberen zoveel mogelijk streekproducten te gebruiken uit een straal van 10 kilometer. Mensen willen weten wat ze eten en dat weten ze op deze manier. Vlees, vis, groenten, ze komen allemaal uit de regio. Bovendien maken we alles zelf. Dat is ook Wandee haar filosofie. Voor haar geen vreemde toevoegingen, maar gezond eten.’ Bjorn en zijn vrouw Martrude vonden op een gegeven moment dat Wandees talenten als Thaise chef ondersneeuwden. ‘We vonden dat we haar een podium moesten geven met al dat talent. Ondanks dat we hier al wel fushion gerechten serveren. Dus Nederlandse gerechten met een andere twist. Zo maken we bijvoorbeeld sushi van paling uit de regio. Maar toch vonden we dat ze onvoldoende haar talent en kennis kwijt kon. Wij zelf hadden al een aantal jaren Carpenters Catering, waarmee we met een foodtruck en een smoker - die altijd de aandacht trekt - langs evenementen gaan en catering verzorgen. Een foodtruck met een Thais concept leek ons een goede aanvulling.’ Zo werd Krua Wandee Authentic Thai Catering geboren. Inmiddels heeft Wandee samen met Carpenters Catering op een flink aantal grote evenementen gestaan. In Groningen op een foodtruckfestival, op Glemmer, op Delfsail, op Polo Rijs. ‘En Into the Grave, zegt ze lachend. Het was haar eerste kennismaking met hardrock en mannen met lang haar. De eerste die bij haar kwam vroeg haar of ze wat lekkers had. Ze vertelde dat alles lekker was, maar ook dat hij eerst mocht proeven. ‘Hij wilde meer gedroogde chili. Op een gegeven moment liep het zweet langs zijn gezicht en vroeg hij om meer servetjes. Maar hij kwam drie keer terug. En met hem veel anderen.’ Ze steekt haar vingers op in een soort V-teken. ‘En dat deden ze allemaal op het festival.’ Naast het bezoeken van evenementen kan de Thaise foodtruck ook ingezet worden voor catering. ‘Op locatie, maar ook thuis.’ En omdat Wandee weet dat sommige mensen denken dat Thais eten alleen maar heel pittig is, kan iedereen altijd eerst even wat proeven. ‘We hebben in onze keuken heel veel verschillende smaken. Bij mij mag proeven altijd. Bovendien wil ik altijd feedback van mensen. Wat vindt Nederland lekker, willen ze het anders. Dat wil ik horen. ’ Om het Thaise eten nog meer bekend te maken is er bovendien in november een Thaise thema avond waarbij de heerlijkste gerechten worden geserveerd. En is de Mallemok bezig met een Thais kerstmenu dat thuis wordt gebracht. ‘Wij denken dat Nederland klaar is voor authentiek voedsel. Nederlands en Thais, maar vooral eerlijk eten. En we willen Sloten weer op de kaart zetten.’

Auteur

admin