Automobilisten gewaarschuwd voor hitsige reeën

Kuinre

Boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer waarschuwt automobilisten voor hitsige reeën die in hun jacht op een avontuurtje de wegen oversteken.

De bronstijd van deze dieren is namelijk aangebroken. Bij de bokken (mannetjes) gieren de hormonen door het lichaam en zij zullen proberen zoveel mogelijk geiten (vrouwtjes) te bevruchten (beslaan). Voorafgaand aan de paring is een ritueel van de bok die de geit het hof probeert te maken en haar achterna jaagt (drijven). Tijdens de bronsperiode neemt de voorzichtigheid en schuwheid af en nemen ze zeer veel risico door onverwacht wegen over te steken. In deze periode zijn reeën dus eigenlijk nooit alleen. Vaak zet een geit het op een lopen voor de hitsige bok, de jonge kalveren die dit voorjaar geboren zijn volgen in hun kielzog. Automobilisten moeten met dit gegeven rekening houden. Als een ree op een weg wordt waargenomen wordt er vaak afgeremd, zodra deze ree het bos in rent is een veel gehoorde reactie dat zodra de ree niet meer zichtbaar was het gaspedaal weer werd ingetrapt en juist de achtervolgers een aanrijding krijgen met de auto. Het advies van de boswachters van Staatsbosbeheer luidt als een ree op de weg passeert deze plaats dan stapvoets passeren om veel dierenleed en onnodige schade aan de auto te voorkomen (Een aanrijding met een ree levert gemiddeld een schadepost op van € 2227.-). Reeën verplaatsen zich doorgaans over een eigen wegennet door het bos, de zogenaamde wissels. Rijdt u nu regelmatig door bos- en natuurgebieden onthoud dan de plaats waar een ree op de weg waargenomen is, passeer deze plaatsen het gehele jaar door met gepaste snelheid hier is de kans groot dat ze vaker zullen oversteken.

Auteur

redactie