Concert Birds & Brass in Lemmer

LEMMER

Maar liefst 350 muzikanten van acht HaFaBra-orkesten uit gemeente De Fryske Marren geven zaterdag 28 januari een uniek concert in Theater- en Sporthal De Hege Fonnen in Lemmer.

Onder de titel ‘Birds & Brass’ worden eerst werken uitgevoerd gebaseerd op de thema’s landschap, vogels en diversiteit. In het tweede deel van het concert spelen de gezamenlijke orkesten het voor HaFaBra gearrangeerde stuk Reade Skries van de Friese componist Sytze Pruiksma en wordt gezamenlijk het klankimprovisatiewerk In C van de Amerikaanse componist Terry Riley gespeeld, beide minimalistische werken waarbij klankbeleving centraal staat. Tickets à € 10,- euro via website www.birdsnbrass.nl. Het is de vierde uitvoering van Birds & Brass, dat eerder succesvolle concerten gaf in Beetsterzwaag (2x) en in Leeuwarden tijdens het festival Welcome to the Village. Niettemin blijft de uitvoering uniek in de HaFaBra-wereld: opgesteld in een U-vorm spelen ditmaal acht orkesten de composities onder leiding van acht orkestdirigenten en één hoofddirigent. Deelnemende orkesten zijn: Euphonia Bakhuizen, UINL Echten, Jouster Fanfare, Concordia Joure, Excelsior Lemmer, Crescendo Lemmer, Excelsior Ouwsterhaule en Jeugdorkest De Fryske Marren. ,,Spannend en artistiek een hele uitdaging’’, vertelt Johannes Terpstra. Hij is adviseur muziek bij Keunstwurk, de provinciale organisatie voor de kunsten in Leeuwarden, en zelf dirigent van Fanfare Wijnjewoude. ,,Maar uit ervaring kan ik nu zeggen dat Birds & Brass een garantie is voor een hele bijzondere happening. En must voor iedereen uit de Friese HaFabra; een ontdekking voor elke muziekliefhebber in het algemeen’’.

Birds & Brass is de opmaat naar een veel omvangrijker muziekspektakel dat onder de vleugels van Kening fan ‘e Greide in 2018 - het jaar waarin Leeuwarden-Fryslân culturele hoofdstad is van Europa - als locatievoorstelling plaatsvindt. Het idee hiervoor is ontstaan tijdens de vele optredens die Sytze Pruiksma in de afgelopen jaren deed met trekvogelecoloog en Spinoza-prijswinnaar Theunis Piersma rond de grutto. Als componist en hartstochtelijk vogelaar wil Sytze Pruiksma zijn bezorgdheid over de verschraling van het Friese weidevogellandschap uitdrukken in een muzikaal statement. Dat doet hij het liefst samen met zoveel mogelijk muzikanten uit de harmonie, fanfare en brasswereld, omdat je daarmee net zo goed de haarvaten van de Friese samenleving raakt. ,,Beide - weidevogellandschap en de HaFaBra-wereld - staan onder druk. En beide zeggen veel over het DNA van de Friese samenleving. Door intensief samen te werken, musicerend door Fryslân te reizen en een gedeelde boodschap over biodiversiteit en culturele diversiteit te vertellen, verwachten we de harten van veel Friezen aan te spreken. Dat is tevens het doel van ons bredere Leeuwarden2018- programma Celebrating Diversity dat we gaandeweg 2017 zullen uitrollen over heel Fryslân.’’ Samen met Johannes Terpstra en de voorzitters van de HaFaBra-federaties is een route uitgestippeld die in 2018 moet leiden tot het XL-concert met muziek, dans en video. Hierbij worden uiteindelijk tweeduizend muzikanten verwacht die tijdens de openluchtvoorstellingen het publiek letterlijk zullen omringen en overweldigen met prachtige klanklandschappen.

Om de gehele Friese HaFaBra enthousiast te krijgen hieraan deel te nemen, worden in totaal zo’n zes tot zeven Birds& Brass-concerten gegeven door heel Fryslân. In februari 2016 gaf de Federatie van Opsterlandse Muziekverenigingen (FOM) het startsein; de orkesten in De Fryske Marren nemen bijna een jaar later het stokje over. Later dit jaar worden ook Sneek, St. Nicolaasga en verschillende andere locaties in Fryslân aan gedaan. Doel is dat zoveel mogelijk leden van de Friese muziekfederaties, die bijna negentig orkesten vertegenwoordigen, deelnemen aan de Birds & Brass-concerten. Maar bovenal dat het enthousiasme van dit bijzonder project in juli 2018 uitmondt in misschien wel het grootste HaFaBra-optreden ooit.

Het concert vindt plaats op 28 januari om 20.15 uur in Theater De Hege Fonnen aan de Betelgeuze in Lemmer. Tickets: via website www.birdsnbrass.nl. Parkeren is gratis en voldoende aanwezig.


Auteur

Redacteur