Jitiizer, 25 jaar wereldberoemd in Fryslân

SINT NICOLAASGA

Met een 'allemachtig moai feest' vierde de band Jitiizer de 25-ste verjaardag. Uit de hele provincie kwamen de mensen zaterdagavond 10 december naar Sint Nicolaasga om dit festijn mee te vieren. Sjaan Benaan, Het Kromste Festival van Fryslân werd een groot succes.

Reade Rikus, de leadzanger van Jitiizer blikt dan ook met veel plezier terug. ,,Het was vol. Er waren maar liefst 500 mensen. Veel oude bekenden maar ook jongelui van 18 jaar, ze vierden allemaal onze verjaardag met ons mee. Samen met De Hûnekop, Frerik De Swetser en Baby Face Nelson hebben we er een evenement van gemaakt om nooit te vergeten. Er waren zelfs een bodypainter en tatoeëerder aanwezig."

,,We hebben ontzettend veel meegemaakt in die 25 jaar van ons bestaan. Onze reizen naar Miami en New york, waar we ook hebben gespeeld, zijn onvergetelijke gebeurtenissen voor ons allemaal. In het jaar 2000 hebben we op Koninginnedag 13 optredens op één dag gedaan, wat ons een vermelding in het Guiness Book of Records heeft opgeleverd. We gingen hiervoor met een vrachtwagen langs de Friese Elfsteden. Daarbij traden we nog twee keer extra op en ons record was gevestigd."

,,We zijn wereldberoemd in Friesland. We hebben nooit de ambitie gehad om buiten de provinciegrenzen te gaan. We hebben de mooiste hobby die er is en we kunnen de band daarmee bedruipen. Waren we professionals geworden, dan hadden we het vast geen 25 jaar volgehouden. We zijn best scherp op elkaar maar we kunnen daarbij alles tegen elkaar zeggen. Vroeger moest het allemaal zo hard mogelijk met onze muziek, de laatste tijd spelen we nummers die gangbaarder zijn. Het blijf iedere keer weer speciaal om op te treden. De mensen die er zaterdagavond bij waren hebben genoten." Dus is zo'n happening vast voor herhaling vatbaar. Rikus: "Wie weet, we zullen zien."

Gea de Jong-Oud


Auteur

admin