Kavel gekocht? Twee-onder-één-kapwoning alleen nog beschikbaar per duo

Joure - De uitgifte van kavels bestemd voor een twee-onder-één-kapwoning gaat wijzigen in deze procedure. Hiervoor kan alleen nog worden ingeschreven door duo’s.

Tot nog toe kon de optieperiode worden benut om een medebouwer te zoeken. In geval het niet lukte om een medebouwer te zoeken, was het mogelijk om de kavel te verkopen aan het bouwbedrijf die de bewuste woning ging bouwen.

In de praktijk wordt de grond eigenlijk nooit geleverd aan het bouwbedrijf, maar notarieel pas geleverd op het moment dat er een medebouwer is gevonden. Met de bouw van de woning wordt vaak al wel gestart. Er wordt dan gebouwd op grond in eigendom van gemeente De Fryske Marren. Dit heeft tot gevolg dat de gemeente aansprakelijk is voor schade. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn een bouwvakker, die van een steiger valt en hierdoor arbeidsongeschikt raakt. Nadeel van het inschrijven door duo’s is dat je alleen kunt inschrijven als je een medebouwer hebt. Voor sommige mensen zal dit tot gevolg hebben, dat ze afzien van inschrijving. Aan de andere kant is het realiseren van bouwen van een twee-onder-één-kapper zonder medebouwer niet mogelijk. Wat nu wijzigt in deze procedure is dat de medebouwer op een eerder moment bekend moet zijn.