De Ontmoeting: Klaske Bakker

Delfstrahuizen - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Klaske Bakker aan het woord. Klaske gaat deze zomer voor de derde keer mee met een project van World Servants.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Klaske Bakker, ik ben 19 jaar en ik woon in Delfstrahuizen. Ik ben onlangs geslaagd voor CIOS bewegingsagogiek en heb nu eerst vakantie voordat ik ga beginnen aan een nieuw studie: Leisure & Events Management. Ik ga vijf maanden aan het werk op een camping en daarna ga ik met World Servants naar Myanmar om daar woningen te bouwen voor medisch personeel van een lepra-ziekenhuis. Als ik terugkom, start mijn studie.”

Hoe ben je met World Servants in contact gekomen?

,,Ik had twee buurmeisjes en die zijn in 2009 en 2011 op project geweest met World Servants. Vanaf dat moment zei ik: ‘Dat wil ik ook. Dat ga ik later ook doen’. Zo is het in mijn leven gekomen. Het leek mij heel vet om ook te doen. Vanaf toen heb ik hen steeds geholpen met actievoeren. Met de oliebollenactie in het dorp bijvoorbeeld. Dan mocht ik helpen inpakken. Zo ben ik erin gerold.”

Wat is World Servants?

,,Het is een christelijke organisatie die met jongeren vanuit allerlei verschillende kerkgemeenschappen uit Nederland naar ontwikkelingslanden gaat om daar te bouwen aan verandering.”

Wanneer ging je voor het eerst mee?

,,Dat was in 2016. Ik ging toen naar Ghana. Ik ging helemaal alleen. Er gingen geen bekenden mee. Je hebt een voorbereidingsweekend om je projectgroep te leren kennen en vanaf dat moment zat ik wel redelijk in de flow van nieuwe mensen ontmoeten en gave ervaringen. Toen we daadwerkelijk in Ghana waren, werd die ervaring alleen maar mooier door de mensen die ons daar hielpen. De ondernemers van daar, de mensen van de lokale omgeving, van de lokale school, al die kinderen. De hele ervaring was echt heel bijzonder en heel erg gaaf om te doen.”

Twee jaar later ging je nog een keer toch?

,,Ja, in 2018 ging ik naar Bolivia. Dat was een zogenaamd onbeperkt project. Het hield in dat er voor het eerst jongeren met een lichamelijke beperking vanuit Nederland mee mochten met World Servants. Het was best een bijzonder project om als tweede project mee te mogen maken. Ook omdat ik daardoor wel heel erg de verschillen kon zien van een ‘normaal’ project en een onbeperkt project.”

Wanneer vertrek je deze zomer naar Myanmar?

,,Zes augustus. Ik blijf er dan drie weken en we gaan met ongeveer 30 jongeren. We gaan daar woningen bouwen voor medisch personeel van een lepra-ziekenhuis. Als er een spoedgeval is, dat ze dan sneller ter plaatse kunnen zijn. Hier is een makkelijke snelweg die je even op rijdt, maar dat is daar wel anders. Het is wel noodzakelijk dat er woningen komen voor medisch personeel. Als je mee wil met een project, moet je gemiddeld 2300 euro ophalen. Dat doe je door middel van acties of sponsorbedragen. Voor deze reis moet ik 2395 bij elkaar verzamelen. Ik heb zaterdag een markt georganiseerd, hiermee heb ik 500 euro opgehaald en ik heb nu meeste geld bij elkaar.”

Wat vind je mooi aan de projecten van World Servants?

,,Sowieso dat je naar het buitenland gaat. Een vakantie is leuk, maar om daar dan nog iets neer te kunnen zetten waar die mensen ook echt daadwerkelijk iets mee kunnen, vind ik een mooie insteek hebben van deze werkvakantie. Ik ben christelijk en vind het ook fijn dat je daar met de lokale kerkgemeenschappen in gesprek kunt gaan over het geloof en de leefstijl daar. Met de lokale bevolking kom je daar heel erg in contact, omdat je druk bezig bent voor die mensen. Ze komen kijken op de bouw, ze maken een praatje met je, het is wel heel indrukwekkend om op zo’n werkvakantie te gaan. Het is een hele ervaring.”

Wat heeft het jou tot nu toe opgeleverd?

,,Ik heb heel veel nieuwe mensen leren kennen en ik ben ook zeker mezelf wel tegengekomen omdat je zo primitief daar heen gaat. Je woont daar zoals de lokale mensen daar wonen. Het is wel heel bijzonder. Je leert wat je hebt in Nederland ook erg waarderen. Als je terugkomt, stap je bijvoorbeeld onder een warme douche met stromend water, dan besef je pas hoe bijzonder dat is en dat dat niet vanzelfsprekend is. Dat ervaren wij wel zo, maar het is echt niet vanzelfsprekend. Je bent wel dankbaarder voor de kleine dingetjes. Dat soort dingen merk je dan eigenlijk pas. World Servants heeft veel verschillende projecten. Voor iedereen zit er wel iets tussen.”

Mieke van Veen