Eerste kievitsei van Flevoland gevonden bij Rutten

Rutten - Tom Bruinsma heeft zondagmorgen het eerste kievitsei van Flevoland gevonden. Was het 2 jaar terug nog zijn broer Bertus die het eerste ei vond, nu eens de beurt aan Tom.

Aan de Lemsterweg bij Rutten op een oud aardappelperceel met een laagje compost lag het eitje in de regen. Ruim twee weken eerder dan vorig jaar. Tom is werkzaam bij een bollenteler en is zeer begaan met de weidevogels en hun legsels die hij tijdens zijn werkzaamheden tegenkomt. De moeder van Tom heeft haar kinderen van jongs af aan opgevoed met liefde voor de vogels; veel weidevogels profiteren daar al vele jaren van.

Het eerste ei werd officieel gecontroleerd door Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland. 'Met de vondst van dit eerste ei is ons weidevogelseizoen echt begonnen', vertelt Jan. 'In Flevoland trekken in het voorjaar ruim honderd vrijwilligers de akkers op om samen met agrariërs nesten van de kievit, grutto, tureluur en andere weidevogels te zoeken en te markeren. Door deze markeringen kan de boer rekening met de nesten houden. Door om een nest heen te maaien of een nest te verplaatsen krijgen weidevogels een kans om rustig te broeden. Veel nesten bevinden zich op percelen die nog bewerkt moeten worden. Door zo’n nest met eieren in een mandje te leggen, kan de boer bij bewerkingen op het land het nest in één keer optillen en eenvoudig verplaatsen. Daardoor kan de kievit veilig verder broeden', besluit Jan.

Al heel lang bestaat in Nederland de traditie van het bekend maken van het vinden van het eerste kievietsei. Hoewel de eieren nu niet meer geraapt mogen worden, blijft de eer van het vinden van het eerste ei in elke provincie bestaan.