Herfstachtig weer tijdens carnaval

Regio - Carnaval krijgt dit jaar te maken met herfstachtig weer. Zondag wordt een kletsnatte en onstuimige dag. Ook maandag is het onstuimig en trekken buien over het land.

Mogelijk komt het zondagavond of maandag zelfs tot een heuse carnavalsstorm, maar de onzekerheid daarover is nog groot. Zaterdag waait het nog niet heel hard en is kans op een spatje regen.

Met de start van de meteorologische lente laten we het zonnige en zachte weer achter ons. Op deze eerste dag van de lente overheerst de bewolking en vanochtend is in het zuiden en zuidoosten kans op een beetje motregen. Begin van de middag kan in het uiterste zuidoosten nog een licht buitje vallen. De temperatuur ligt op een normaal niveau van 8-10 graden en daarmee is het de koudste dag van de week.

Zaterdag is het opnieuw overwegend bewolkt en is vooral in de tweede helft van de ochtend en eerste helft van de middag kans op een spatje regen. Het wordt 10-12 graden en er staat een matige, aan zee vrij krachtige, westen- tot zuidwestenwind. In de avond en nacht van zaterdag op zondag trekt een regenzone over het land. Vooral in de noordwestelijke helft zijn er perioden met regen. In het zuiden en zuidoosten valt af en toe regen, maar is het ook vaak droog. Er steekt een stevige zuidwestenwind op.

Kletsnatte zondag

Zondag blijft een regenzone waarschijnlijk precies boven ons land slepen. Hierdoor regent het langdurig en vallen de carnavalsoptochten in het water. Ondanks de regen is het zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 10 graden in het noorden tot 14 in het zuiden. Normaal is het 7-9 graden.

Zondagavond en in de nacht naar maandag wakkert de wind flink aan. Het wordt onstuimig en volgens sommige computerberekeningen komt het aan de kust zelfs tot storm. Ook trekken felle buien over het land. Het onstuimige weer houdt maandag aan. De dagen daarna blijft het wisselvallig en wordt het een paar graden kouder.

Carnavalsstorm 2016

In 2016 en 2017 speelde de wind de carnavalsoptochten ook al parten. Veel optochten werden afgelast, zeker in 2016 toen op 8 februari sprake was van een officiële carnavalsstorm. Ook in 2017 werden sommige tochten vervroegd, ingekort of aangepast vanwege zware windstoten.

Vorig jaar was van herfstweer geen sprake. Het was droog en koud met maxima van 3-4 graden. ’s Nachts vroor het zelfs 4-6 graden en moesten carnavalsgangers zich goed aankleden. Ook werd gewaarschuwd voor gladheid. De laatste carnavalsdagen waren licht wisselvallig met lokaal wat winterse neerslag.

Online bericht: https://nieuws.weeronline.nl/1-3-2019-carnavalsstorm-op-komst