‘Hoe ver wil je gaan?'

Joure -Ruud Meurs uit Mirns heeft zich verbaasd over de procedure met het afzetten van de wethouders van de FNP in de gemeente de Fryske Marren zo schrijft hij in een ingezonden brief.

‘In een ontluisterend staaltje huidige politiek houden CDA en VVD hun sollicitatie gesprek voor de nieuwe coalitie van de gemeenteraad van de Fryske Marren. Ze hebben maar één vraag aan de oppositie: “Ben je bereid twee, volgens ons hardwerkende wethouders die geen grove fouten hebben gemaakt, te beschadigen en te ontslaan, voor een plek in de coalitie?”

‘PVDA, D66 en Groen Links slagen met glans voor deze test. Ze steunen een motie van wantrouwen van het CDA en VVD tegen de twee FNP wethouders. Het zwaarst mogelijk politieke middel dat er is. Normaal voorbehouden voor politici die en greep uit de kas doen of opzettelijk foute informatie verspreiden tijdens het werk.’

Geen fouten gemaakt

‘Volgens CDA en VVD hebben deze wethouders geen fouten gemaakt en is de motie alleen om snel verder te kunnen met een nieuwe coalitie. Ze vergeten daarbij voor het gemak dat ze al vanaf 11 februari, toen CDA en VVD het vertrouwen in de FNP opzegden, aan een nieuwe coalitie hadden kunnen werken. Daar is geen motie van wantrouwen voor nodig. Dat is echter niet goed genoeg voor CDA en VVD, de FNP moet beschadigt worden en wel zo zwaar mogelijk.

Het kan toch immers niet zo zijn dat er een partij opstaat die probeert het vertrouwen van de burgers in de politiek te herstellen? Dat laatste is namelijk precies wat de FNP sinds November aan het doen is. Ze horen verontruste geluiden uit de achterban. Die geluiden hebben betrekking op een dossier dat al in de achterkamertjes mondeling beklonken is, en besluiten tot iets geheel nieuws: wat zal er gebeuren als we luisteren naar die geluiden?

Al luisterend komt het FNP langzaam maar zeker tot de conclusie dat ze geen steun meer aan het bewuste dossier kunnen geven. Dit dossier staat te ver af van hun eigen politieke programma. Veel burgers krijgen tijdens dit proces weer het vertrouwen dat je stem dan misschien toch nog een verschil kan maken.

Solliciterende oppositiegenoten

Sinds gisteravond weten we gelukkig beter en is alles weer bij het oude. Zo’n partij stuur je, met behulp van een paar solliciterende oppositiegenoten, zo ernstig mogelijk beschadigd naar huis.

En die burger? Die schaamt zich diep voor zijn vertegenwoordigers.’