34.000 Friese jongeren krijgen oproep voor vaccinatie tegen meningokokkenziekte

De Fryske Marren - Dit jaar roept GGD Fryslân, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 34.000 jongeren op voor een vaccinatie tegen meningokokken ACWY.

Alle Friese gemeenten ondersteunen bij de operationele uitvoering. De vaccinatiecampagne vindt plaats door middel van groepsvaccinaties verspreid over de hele provincie. Iedere jongere kan de vaccinatie in de eigen regio ontvangen. Het ministerie nam het besluit voor deze campagne omdat het aantal infecties met meningokokken type W toeneemt.

De vaccinatiecampagne bestaat uit twee rondes en start op 6 maart in Wolvega. In maart of april worden jongeren geboren in 2001, 2002 en tussen 1 januari 2004 en 30 april 2004 opgeroepen; in mei of juni jongeren geboren in 2003 en 2005. Jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 21 december 2004 hebben in 2018 een oproep voor vaccinatie ontvangen.

Groepsbescherming

De staatssecretaris besloot om deze groep jongeren te vaccineren om hen, en daarmee indirect de gehele bevolking, te beschermen. Eén prik is voldoende om iemand ten minste vijf jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte. Er is gekozen voor jongeren omdat het aantal ziektegevallen binnen deze groep sterk toeneemt, overdracht (door hoesten, niezen of zoenen) binnen deze groep gemakkelijk plaatsvindt en er een hoog overlijdensrisico bestaat.

Meningokok type W

Een infectie met meningokokken type W kan zeer snel en ernstig verlopen en hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Doordat de eerste ziekteverschijnselen meestal bestaan uit verkoudheid, hangerigheid en een grieperig gevoel, wordt de infectie niet altijd op tijd herkend. Een infectie kan leiden tot blijvende schade of zelfs overlijden. In 2018 werden in Nederland in totaal 103 mensen ziek en overleden 22 mensen. Kijk op http://www.ggdfryslan.nl of www.deelditnietmetjevrienden.nl voor meer informatie.