De Ontmoeting: Suzette van der Pol

LEMMER - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Suzette van der Pol aan het woord. Suzette is finaliste in de Miss Teen of Friesland-verkiezing.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Suzette van der Pol, ik ben 18 jaar en ik woon in Lemmer. Ik studeer Communicatie en Multimediadesign aan de Hanzehogeschool in Groningen, ik rijd veel paard en ben nu een van de achttien finalistes voor de Miss Teen of Friesland-verkiezing. Zondag 3 februari hadden we daar een selectierondedag voor. Die dag bestond uit een voorstelronde, een bikinironde en een ronde waarin je een Engelse vraag van de jury moest beantwoorden. De Miss Teen of Friesland-verkiezing is voor meiden tot en met 18 jaar. Je hebt ook de Miss Beauty of Friesland-verkiezing, die is voor meiden vanaf 19 jaar. In totaal deden er 100 meiden mee aan die eerste casting, 53 voor de Teens.”

Waarom wilde je hieraan meedoen?

,,Het was niet gepland. Ik zag het toevallig op Instagram voorbijkomen en dacht: ‘Dit is wel leuk, laat ik even kijken wat het is’. Ik had nog niet eerder van de verkiezingen gehoord. Waarom het mij leuk leek om mee te doen, is denk ik de ervaring. Je leert heel veel in zo’n traject, je leert nieuwe mensen kennen en je leert jezelf ook gewoon beter presenteren. Het is de hele ervaring en je ontwikkelt jezelf heel erg goed.”

Wat staat er de komende tijd voor je op de planning?

,,We krijgen meerdere oefendagen. Zaterdag hadden we er een in Nije Balans in Lemmer. Toen gingen we sporten en daarna kregen we catwalktraining. Maar we gaan ook nog leren hoe je jezelf presenteert, gaan langs bij Omrop Fryslân en gaan een bezoekje brengen aan onze hoofdsponsor: Foto van Keulen. De finale is 14 april in Drachten. Dan hebben we onder andere een galaronde, een bikinironde en een voorstelronde. Ik vind het tot nu toe superleuk. Je maakt nieuwe vriendinnen en onderling met de meiden is het ook superleuk. Er is geen strijd. De sfeer is top.”

Hoe wordt de winnares bepaald?

,,Mensen kunnen stemmen op ons. Als mensen willen dat ik win, kunnen ze Poll Friesland Suzette sms’en naar 3010. Dat kost wel €1,10 per sms. Die stemmen bepalen voor 20% de uitslag. Je wint eigenlijk de eer dat je Friesland mag vertegenwoordigen tijdens het landelijke traject. En je krijgt een kroon. Er wordt 14 april een Miss Teen of Friesland, een Miss Beauty of Friesland en ook een Miss Intercontinental of Friesland gekozen. Die laatste wordt gekozen uit de Beauty’s.”

Wat zou je willen doen als je zou winnen?

,,Ik wil graag een voorbeeld zijn voor andere meiden. Dat je alles kunt bereiken, als je dat graag wilt. Als je er maar vol voor gaat. Ik wil me ook meer in gaan zetten voor goede doelen. Wij mogen ons nu gaan inzetten voor de LINDA.foundation. Als ik echt deze titel zou gaan winnen, dan zou ik nog veel meer willen gaan doen. Omdat het echt heel leuk is om dingen te bedenken en geld op te halen. Het is heel mooi om andere mensen blij te maken. Ik heb nu een actie lopen. Ik mag een cadeaubon verloten voor een beautysalon. Mensen kunnen een lootje bij mij kopen voor 2,50 euro. Ik ben van plan om nog meer van dit soort acties te organiseren.”

Wat maakt jou Miss Teen of Friesland?

,,Uit eigen ervaring weet ik hoe gemeen mensen kunnen zijn. Ik heb mij nooit naar het niveau verlaagd van die mensen, stond er altijd boven. En ondanks dat mijn zelfverzekerdheid niet altijd zo hoog was, heb ik me toch opgegeven hiervoor. Ik ben door blijven gaan. Ik weet dat meer meisjes en jongens hier last van hebben. Ik wil hen laten zien dat het goedkomt. Je moet er boven staan. Doen wat je leuk vindt, er 100% voor gaan en dan komt het wel goed. Ik zit nu gewoon thuis en dan kennen mensen je niet. En je verhaal ook niet. Door mee te doen aan deze missverkiezing kan ik meer mensen bereiken met mijn verhaal. Daar doe ik het voor.”

Mieke van Veen