De Ontmoeting: Dansfabriek Lemmer

LEMMER - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Aafke Visser aan het woord. Aafke is eigenaresse van Dansfabriek Lemmer.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Aafke Visser, ik ben 34 jaar oud en ik woon in Lemmer. Ik dans vanaf mijn zevende. Zelf kom ik uit Urk en heb daar altijd gedanst. Daar heb ik ook een interne opleiding gekregen waarna ik een dansopleiding volgde. Ik ben begonnen met jazzdans, dat werd streetdance en dat werd op een gegeven moment hiphop. Ik gaf ook altijd dansles op Urk, maar op een gegeven moment ben ik freelancer geworden en ben ik her en der gaan lesgeven. Nu ben ik eigenaresse van Dansfabriek Lemmer en geef ik nog les bij Fit For Free in Heerenveen. Dat doe ik omdat ik het leuk vind. Ik geef daar Tabata, BBB en yoga.”

Hoe is Dansfabriek Lemmer ontstaan?

,,Dat begon ongeveer vijf jaar geleden. Toen ben ik bij Nije Balans begonnen met wat kindergroepen. Op den duur heb ik dat toen overgenomen. Een jaar of drie had ik twee groepjes in De Hege Fonnen. Daarnaast gaf ik les bij verschillende dansscholen en sportscholen. Vorig jaar januari heb ik gezegd: ‘Nu wil ik het uitbreiden. Ik wil kijken of dat gaat lukken’. Het is nu een jaar verder en het is gewoon uit de hand gelopen. Ik ging binnen een jaar van ongeveer 20 naar 150 leden. Op een gegeven moment moest ik uitbreiden qua locatie en ben ik naar Het Pac gegaan in Lemmer. Maar ik moest weer uitbreiden en Het Pac had geen ruimte meer. Ik wilde geen derde locatie erbij en ben toen op zoek gegaan naar een eigen pand. Dat vond ik aan de Straatweg 70H in Lemmer en daar geef ik sinds maandag 4 februari les.”

Was dit wat je altijd wilde?

,,Ja, al sinds ik een klein meisje was. Maar op een gegeven moment zie je wel dat het veel geld kost. Dat doe je niet zomaar even. Ik had het al een beetje uit mijn hoofd gezet, maar dit is zo gekomen. Tuurlijk werk je ergens naartoe, maar het was niet zo dat ik een jaar geleden dacht: ‘Volgend jaar heb ik mijn eigen pand’. Het is best wel moeilijk om te omschrijven hoe dat is gegaan. Ik heb het altijd gewild, je bent er naartoe aan het werken, maar ik had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan. Ik word er ook goed bij geholpen. De dansers, de ouders van de dansers, iedereen is superenthousiast.”

Hoe zou je Dansfabriek Lemmer omschrijven?

,,Het is voornamelijk een dansschool, maar met daarbij ook allerlei andere groepslessen. Je hoeft niet per se te kunnen dansen om hier een les te volgen. Er wordt ook yoga gegeven, Tabata en In Balans. Maar de basis is dans. Voor de kinderen is er nu ook cross kids. Cross kids is de kindervariant van een lekkere power workout. Kinderen kunnen daar individueel aan meedoen. Je doet het wel als groep, maar het is geen teamsport. Naast mij geven Renske Kruijswijk, Britt Walinga en Sharon Draaisma les. Ook helpen drie meiden uit mijn demoteam mij iedere woensdag bij de kinderlessen. Renske doet de klassieke kant, Sharon geeft cross kids en Britt heeft een hiphopgroep onder haar hoede.”

Wat vind je zo leuk aan het werk?

,,Het dansen zelf. Dansen is mijn passie. Als je lesgeeft, krijg je zoveel terug van mensen; plezier en liefde. Soms is het ook dat je mensen helpt met afvallen of helpt om over een dip heen te komen. Sporten kan heel helend zijn. Dat geldt voor dansen ook. Soms zie ik kinderen met een vinger in de mond de zaal binnenkomen en een jaar later staan ze vooraan op het podium te dansen, te shinen. Die verschillen, die blijdschap die het met zich meebrengt. Ik word altijd weer blij als ik aan het lesgeven ben. Het geeft je gewoon heel veel.”

Mieke van Veen