De Ontmoeting: Outdoor Fitnesspark

Delfstrahuizen - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Annet Sandberg aan het woord. Annet is betrokken bij het outdoor fitnesspark in Delfstrahuizen.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Annet Sandberg, ik ben bestuurslid bij Plaatselijk Belang De Trije Doarpen en heb me ingezet voor het outdoor fitnesspark aan sportpark de Kampen in Delfstrahuizen dat afgelopen zaterdag is geopend. Dat deed ik samen met twee andere bestuursleden van Plaatselijk Belang en met twee dorpsbewoners. Wij hadden daarin een voortrekkersrol.”

Hoe is het idee voor een outdoor fitnesspark ontstaan?

,,Een paar jaar geleden was er al een initiatief vanuit een aantal bewoners die hier behoefte aan hadden. Zij hadden het niet over een outdoor fitnesspark, maar of het niet leuk zou zijn dat ze wat meer buiten konden trainen met misschien wat apparaten. Toen kwam het niet helemaal van de grond. Het is wel aangekaart bij Plaatselijk Belang, maar er liepen ook andere projecten. Na afgelopen zomer kwam het weer ter sprake. Er waren toen inmiddels al wat meerdere sportparkjes in de buurt, in Lemmer en Langweer bijvoorbeeld. We hebben toen als Plaatselijk Belang een informatieavond belegd om te kijken of er überhaupt belangstelling voor was. Dat was er. Van daaruit is er een werkgroep ontstaan van zowel Plaatselijk Belang-bestuursleden als dorpsbewoners. Die parkjes om ons heen waren allemaal van Norwell Outdoor Fitness. Dat bedrijf hebben we dan ook benaderd met de vraag of ze ook bij ons wilden leveren. Dat wilden ze wel en zo is het outdoor fitnesspark in Delfstrahuizen ontstaan.”

Wat moet men zich voorstellen bij het outdoor fitnesspark?

,,Het is een parkje van tweehonderd vierkante meter waarin twaalf apparaten staan waarop je allerlei verschillende oefeningen kunt doen. Die apparaten zijn op bepaalde manier opgebouwd waardoor je een leuke combinatie hebt van cardio en kracht. Ieder apparaat is voorzien van een QR-code die je kan scannen met je smartphone en waardoor je krijgt te zien wat er mogelijk is op het apparaat. Het park is vrij toegankelijk, er staat geen hek omheen. Iedereen kan er gratis lekker bewegen. Het is ook bedoeld voor jong en oud. De attributen zijn zo samengesteld dat je alleen maar werkt met je eigen lichaamsgewicht. Daardoor is het blessureongevoelig en kan iedereen daarop trainen.”

23 juni was de opening van het park, hoe verliep die?

,,Ja, die was heel erg leuk. We hadden best een aardige opkomst, wethouder Jos Boerland was er en turner Sjouke Boersma ook. Er werd heel enthousiast gereageerd op het park. De opening was wel een succes.”

Jullie gaan ook iets met een instructeur doen?

,,Bij dit concept dat wij hebben bedacht met Norwell, zit ook twee jaar lang een instructeur die iedere woensdag tussen 19.00-20.00 komt. Vandaag komt diegene voor het eerst. Het is de bedoeling dat daar een leuke vaste sportgroep ontstaat. Bij de opening hebben wij allerlei inschrijvingen al binnengekregen. Iedereen die dat wil, kan daar gratis gebruik van maken. Het is de bedoeling dat die instructeur iemand van hier uit de buurt intern opleidt, waardoor na twee jaar, wanneer dat contract van gratis sporten is afgelopen, iemand hier uit het dorp het zou kunnen overnemen. Zo willen we ook een stukje doorgang garanderen.”

Wat is jullie doel met het outdoor fitnesspark?

,,Ons eerste doel is het samenbrengen van de mensen; om nog weer een extra plek te creëren waar iedereen samen kan komen. Het tweede stukje is vitaliteit. Er zijn op dit moment veel mensen die in een isolement leven en ons doel is om mensen meer de deur uit te krijgen. Daarom is ook het georganiseerde stukje van de gratis sportles zo belangrijk. En dat hebben we weten te combineren met een stukje gezondheid. Veel mensen blijven langer thuis wonen en zijn veel langer op zichzelf aangewezen. Dan kan een stukje vitaliteit helpen dat mensen ook langer zelf kunnen wonen en deel uit maken van zo’n maatschappij die wij hier in onze Trije Doarpen hebben. We zijn ook heel tevreden met de locatie van het fitnesspark. We denken dat heel veel mensen daar makkelijk gebruik van kunnen maken.”

Mieke van Veen