De Kempenaer open voor bezoekers

Echtenerbrug - In Nederland zijn 12 miljoen varkens. Maar we zien ze nooit. Dat is niet goed, vindt Jaap Frerichs, die samen met zijn vrouw de drijvende kracht vormt achter de Kempenaer en de website eerlijkvlees.nl. Daarom stellen zij sinds kort hun bedrijf open voor bezoekers. Die kunnen er iedere vrijdag en zaterdag komen kijken.

“Weet je hoeveel 12 miljoen is?” vraagt Frerichs, zonder het antwoord af te wachten. “Dat betekent dat overal waar je vier mensen ziet, in de winkel, op straat, in de school, de trein, of de bus, er drie thuis een varken zouden hebben”. En daarna vraagt hij steevast wanneer je zelf voor het laatst een varken hebt gezien. Meestal komt dat neer op een kinderboerderij, lang geleden, of een hangbuikzwijntje bij de buren. ,,Dat is ook niet vreemd. Als je een varken los laat in de tuin, zal die tuin binnen een dag veranderen in een zwarte bende van kuilen en hopen, de terrastegels liggen overal verspreid en alles wat groen is, is weg. Een hekje om je tuin helpt niet. De varkens gaan er overheen, of ploegen het omver. Om te zien is het fantastisch, maar het is niet zo handig. Een boer zal niet gauw zijn mooie grasland met Engels- of Italiaans raaigras opgeven om een kudde varkens erin los te laten.” Op de Kempenaer doen ze dat nou juist wel. Daar moeten de varkens naar buiten en weten ze hoe je de varkens binnen de perken houdt. Daar willen ze ook dat de varkens het weiland helemaal omploegen en geven ze de beestjes regelmatig een nieuw weilandje. “Daarom noemen wij onze varkens ook echt Fries” legt Frerichs uit. ,,Op dat zwarte stuk land groeit alles wat er groeit op het Friese veen; brandnetels, perzikkruid, melde, aardappels, tomaten, vogelmuur en noem maar op. Ik heb er zelfs orchideeën gezien”. De varkens komen na verloop van tijd weer in dat veldje terug en doen zich dan tegoed aan al dit heerlijks wat er inmiddels weer is gegroeid. Zo rouleren ze over een stuk of zeven weilanden. Ook de zeugen met de jonge biggen lopen buiten. Een prachtig gezicht als die biggen helemaal in het hoge gras verdwijnen, of verdwalen tussen de hopen, kuilen, puin en kruiden. Hoe moeder zich daar geen zorgen over maakt, of juist wel reageert. Hoe het hele spul in de zon kan liggen slapen, of languit in de modder ligt. ,,Een belangrijk onderdeel van onze missie is dat het varken gedrag kan tonen zoals dat natuurlijk is. Een nest maken bij het werpen (bevallen van de biggen), binnen liggen of juist buiten, in de zon of in de schaduw. Hoe ze met elkaar omgaan. Achter elkaar aanrennen, de orde in de groep handhaven en zorg dragen voor de kleinere varkens”. Je ziet wel vaker varkens buiten lopen. Vooral op biologische bedrijven. Maar dat zijn altijd alleen de drachtige zeugen. Op de Kempenaer lopen ook de vleesvarkens buiten en dat is het uniek voor Nederland. Frerichs vindt het belangrijk dat mensen dit zien. Dat ze weten hoe varkens werkelijk zijn. Dat blijkt ook wel als je ziet hoeveel mensen op de uitnodiging ingaan om ‘Scharrelvarkens te komen kijken'. Ze komen met de kinderen of de kleinkinderen en nemen vaak val-appels mee uit eigen tuin, of eikeltjes uit het bos. Sommigen brengen regelmatig brood voor de varkens. Natuurlijk heeft de Kempenaer ook een winkel waar de bezoekers het vlees diepgevroren kunnen kopen. Dit bezoek en de voorlichting die Frerichs geeft is een deel van het bedrijf. ,,Je moet weten wat je eet en je moet weten dat een karbonaadje niet in een pakje groeit”. Hij vertelt waarom de bio-industrie is wat ie is. Wat de plek is van de boeren in de hele productiekolom van varkensvlees en waarom die boeren, binnen dit systeem, niet anders kunnen. “Ons bedrijf is geen alternatief voor de bio-industrie, maar kan heel goed bestaan naast al die megastallen. Gelukkig zijn er veel mensen die het verschil proeven in smaak tussen onze varkens en de reguliere varkens. En die groep mensen wordt steeds groter”. Frerichs verkoopt het vlees voornamelijk aan goede restaurants in Friesland. Veel koks willen naast producten uit de regio vooral producten die op eerlijke wijze zijn gemaakt en daar hoort het vlees van de Kempenaer als eerste bij! En dat je die varkens gewoon kunt gaan bekijken is uniek.