De Ontmoeting: Op Nij Feriene

BANTEGA - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Jelle Wesselius aan het woord. Jelle is voorzitter van toneelvereniging Op Nij Feriene uit Bantega.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Jelle Wesselius, ik ben 63 jaar en ik woon in Bantega. In 1980 kwam ik bij toneelvereniging Op Nij Feriene in Bantega terecht. Sinds 2014 ben ik er voorzitter van. Ik kwam bij de vereniging destijds door een vriendin van mijn vrouw. Zij was lid van Op Nij Feriene en vroeg of ik er ook bij wilde, omdat er weinig jongere mannen waren. Ik wilde dat wel en ben sindsdien niet meer weggeweest.”

De vereniging bestaat nu veertig jaar, hoe is de vereniging destijds opgericht?

,,Het bestuur van Sociaal Cultureel Centrum De Pomp in Bantega was toentertijd bezig met een zoektocht naar activiteiten die ook in het centrum georganiseer zouden kunnen worden. De toenmalige voorzitter nam toen het initiatief om een oproep te doen voor mensen die belangstelling hadden om eens toneel te spelen. Het oprichten van een toneelvereniging was niet eens zo zeer de bedoeling. Op die oproep kwamen ongeveer tien mensen af in 1978. Vervolgens is direct bij de eerste bijeenkomst een besluit genomen om een toneelvereniging op te richten en ook een bestuur van die toneelvereniging is gelijk op diezelfde avond samengesteld. Dat was het begin.”

Hoe zou je Op Nij Feriene omschrijven?

,,De vereniging heeft 26 spelende leden, ongeveer 16 jeugdleden en 7 leden die zich bezighouden met techniek/decor. Als ik kijk naar de eerste twintig jaar, wat we toen speelden, dan is het bijna ondenkbaar wat er de twintig jaar daarna gebeurde. In de jaren negentig werd er actief begonnen met jeugdtoneel. Dat was ook het moment dat er een soort van verandering in de toneelvereniging tot stand kwam. Wil je die jongeren een beetje vasthouden, dan moet je ook voor hen aantrekkelijk toneel spelen. Vervolgens blijkt ineens dat ook voor de spelers die wat ouder waren, dat dat ook gewoon heel boeiend was om zich daarmee bezig te houden. Samen met nog een of twee, ben ik, met voorsprong, de oudste van de vereniging. Het is ook gewoon heel erg mooi dat je met mensen van net 18 jaar tot 60+ gezamenlijk, zij aan zij, iets tot stand brengt. Dat is hartstikke leuk. Dat is mooi. In die veertig jaar is er een ontwikkeling geweest die er in ieder geval heeft toe geleid dat echt heel kritisch wordt gekeken naar wat voor stukken er worden gespeeld. De stukken moeten kwaliteit hebben, er moet een stukje uitdaging in zitten. Uitdaging voor zowel spelers als het publiek.”

Jullie vieren het jubileum met een jubileumstuk?

,,Ja, dat klopt. Veertig jaar klink niet echt als een jubileum, maar is toch erg de moeite waard om bij stil te staan. We hebben alle leden gevraagd om na te denken over welke rol of welke types ze echt zijn bijgebleven. Er kwamen toen vier A4’tjes vol met allerlei suggesties. Daar hebben we een keuze in gemaakt. Schrijver Keimpe Vlietstra hebben we gevraagd om daar een avondvullend stuk van te maken. Dat werd Kafee de Mûs. In dit stuk kom je verschillende types tegen die in het verleden ook een rol hebben gespeeld. Bijna altijd worden ze door dezelfde persoon nu opnieuw op het podium gezet. Als basis hebben we een café genomen. Het stuk Twa, van zo’n acht jaar geleden, is de basis van dit stuk. De Mûs refereert aan de muis die voorkwam in Hite Bliksem. Een stuk dat we in 2014 opvoerden en gebaseerd is op de film The Green Mile.”

Wat hoop je voor de toekomst van de vereniging?

,,Dat er heel veel creatieve ideeën ontstaan. Daar heb ik alle vertrouwen in. Die blijven voortdurend komen. Je moet een vereniging wel goed organiseren, dat er ook gelegenheid voor is. Dat goede ideeën ook een plekje krijgen. Want juist de creativiteit en de verscheidenheid aan ideeën, dat maakt het ook aantrekkelijk. Toneelspelen doe je in principe voor jezelf. Anders zou het echt niet lukken. Je doet het juist ook om zelf veel plezier aan te beleven. Dat is het allerbelangrijkste waardoor je deze hobby zou kunnen uitoefenen. Tegelijkertijd wordt dat gevoel van hoe leuk het is, extra versterkt door een enorme publieke belangstelling. We spelen Kafee de Mûs zes keer in De Pomp in Bantega en twee keer in De Hege Fonnen in Lemmer. Maar ik sluit niet uit dat we moeten overwegen om daar nog een voorstelling extra aan vast te knopen. De kaartverkoop gaat snel. Kaarten zijn te koop via www.opnijferienebantega.nl.”

Mieke van Veen