De Ontmoeting: Jan Holtrop

LEMMER - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Jan Holtrop aan het woord. Jan is voorzitter van Schaakclub Lemmer.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Jan Holtrop, ik ben 34 jaar en ik woon in Lemmer. Via mijn vader kwam ik terecht bij Schaakclub Lemmer. Dat was in 1998, ik was toen 13 jaar oud. Sinds mijn tiende schaak ik. Ik heb het geleerd van mijn vader. In 2017 werd ik voorzitter van Schaakclub Lemmer. Daarvoor was ik zes jaar lang secretaris.”

Hoe zou je Schaakclub Lemmer omschrijven?

,,Als een gezellige club, met gezellige mensen die het mooi vinden om elke week op clubniveau een mooie partij te schaken. Meestal is iedereen tot een uur of tien/half elf wel bezig. Tot die tijd is het serieus. Dan wordt er wel enige stilte geacht. Als er dan nog tijd voor is, zitten we nog even gezellig na. We hebben nu nog zeventien leden, we zijn niet heel groot meer. Volgend jaar bestaan we 100 jaar. In 1920 zijn we opgericht en in de hoogtijdagen zaten we boven de zeventig leden, inclusief jeugd. Toen waren we een hele grote club, speelden we ook eerste klasse in de Friese Schaak Bond (FSB) competitie. De jeugdafdeling hebben we niet meer. Wel twee jeugdspelers, zij doen mee in de normale onderlinge competitie. De leden die we hebben zijn tussen de 14 en 80 jaar oud; een club voor alle leeftijden dus. En ondanks dit leeftijdsverschil, is er een zeer goede klik tussen de schakers.”

Wanneer schaken jullie?

,,We schaken elke donderdagavond in het Dienstencentrum Senioren in Lemmer. Dan spelen we de onderlinge competitie. Je speelt dan één partij. Hoe lang die duurt, is afhankelijk van hoe goed of slecht het gaat. We beginnen altijd om acht uur en soms ben je om half tien klaar en soms om kwart voor twaalf. Qua training moet je zelf doen. We hebben alleen voor de twee jeugdleden iemand die ze een keer per week lesgeeft. In de onderlinge competitie spelen we dertig ronden. Van september tot en met april. We sluiten af met een snelschaaktoernooi. Ook organiseren we sinds een paar jaar het Lemster Toer Schaaktoernooi voor club- en thuisschakers. ”

Spelen jullie ook nog mee in een andere competitie?

,,Dit jaar spelen we met twee teams spelen in de clubcompetitie van de FSB. Het eerste team speelt in de tweede klasse, het tweede team speelt in de vierde klasse. Je speelt met vier personen in team en je moet proberen zoveel mogelijk partijen te winnen. Als speler schaak je tegen een tegenstander van de andere club. Het gaat erom dat de mensen van jouw club zoveel mogelijk winnen. Als je drie keer wint, win je met 3-1 bijvoorbeeld. We hebben dit jaar in totaal acht wedstrijden. De helft van de wedstrijden is thuis, tijdens onze vaste clubavond. De andere wedstrijden vinden plaats wanneer de andere club speelt, dat kan op woensdag, maar ook op vrijdag zijn. Spelen we thuis, dan telt het ook mee voor de onderlinge competitie. Met het eerste team gaat het heel goed, die staan bovenaan. Als we zo doorgaan promoveren we volgend jaar naar de eerste klasse. Daarna is er nog een hoofdklasse. Het tweede team staat tweede in hun klasse.”

Wat vind je zo leuk aan schaken?

,,Het is een combinatie van inzicht en berekenen. Soms moet je een beetje geluk hebben dat de tegenstander het niet inziet. Het is een kunde die je jezelf aanleert door middel van oefenen, computers en dat soort spul. Als je er naar zit te kijken, zal het waarschijnlijk heel saai zijn, maar als je in de partij zit, is het soms bloedstollend. Het gebeurt niet vaak dat de leden van Schaakclub Lemmer een donderdag niet kunnen. Ze zorgen wel dat ze donderdag op de club kunnen zijn, ze vinden het te mooi om te laten gaan.”

Mieke van Veen