De Ontmoeting: Tseard Kooistra

LEMMER - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Tseard Kooistra aan het woord. Tseard heeft samen met zijn zwager meegereden met de ScanCoveryTrial.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Tseard Kooistra, ik ben 30 jaar en ik woon in Lemmer. Samen met mijn zwager, Marvin van Rijn uit Nunspeet, heb ik dit jaar meegereden met de ScanCoveryTrial. We vertrokken donderdag 3 januari en kwamen zaterdag 12 januari weer thuis. We hebben ruim 7000 kilometer gereden door Scandinavië. Het was fantastisch. Echt een heel mooie ervaring. Vooral die omgeving waar je rijdt. Het is soms net alsof je op de maan rijdt.”

Waar ging de route langs?

,,We vertrokken donderdagmiddag vanuit Haaksbergen. We zijn toen in een ruk doorgereden naar Umeå in Zweden. In 30 uur maakten we 2450 kilometer. Daarna zijn we doorgereden naar Saariselkä in Finland. En vanuit daar weer verder naar Kirkenes, dat ligt rechtsboven in Noorwegen en is vlakbij de Russische grens. Vanuit Kirkenes zijn we richting de Noordkaap gegaan. De dag voordat we naar de Noordkaap gingen, sliepen we in Honningsvåg, dat ligt net onder de Noorkaap. Het einddoel was de Noordkaap. Vanuit de Noordkaap zijn we weer een heel stuk naar beneden gereden en zijn we naar Oslo gegaan. Daar op de nachtboot gestapt naar Kiel. En vanuit Kiel zijn we weer naar Haaksbergen gereden en weer naar Lemmer.”

Waarom wilde je hieraan meedoen?

,,Ik had het gehoord van kennissen die dit ook gedaan hebben. Je maakt dat dan een paar keer mee via de zijkant, je hoort die verhalen en je ziet die foto’s; het leek me gewoon fantastisch. Ik heb het er met mijn zwager over gehad en het leek hem ook een mooie uitdaging. We besloten om het te gaan doen en om er dan ook een goed doel aan te koppelen. Dat werd Stichting Opkikker uit Almere. Voor hen hebben we een mooi bedrag opgehaald. We hebben gevraagd of bedrijven ons wilden sponsoren en in ruil daarvoor hadden wij hun logo’s op onze auto gedrukt. Het is niet verplicht om een goed doel te koppelen aan je deelname aan de ScanCoveryTrial, maar het hoort er wel een beetje bij.”

Wat is de ScanCoveryTrial precies?

,,Het is gewoon een reisorganisatie. Maar het is geen luiervakantie, je moet 7000 kilometer rijden en daarnaast doe je ook nog andere dingen. Zo hebben we king crab gegeten in Kirkenes en hebben we op sneeuwscooters gereden. Er was ook een vast programma, maar dat was bij de deelnemers niet bekend. Het enige wat je wist, was dat je waarschijnlijk op de Noordkaap komt, maar welke route en hoeveel kilometers je op een dag rijdt, dat weet je niet. Er zit een gps-kast in de auto. Elke etappe krijg je nieuwe gps-coördinaten. Daar rijd je naartoe en op het moment dat je daar bent, krijg je weer nieuw coördinaten. Die voer je dan weer in en dan rijd je weer naar de volgende bestemming toe.”

Wat vond je het mooiste?

,,Wat ik het mooiste vond, waren alle indrukken die je krijgt van de hele omgeving. Van alle natuur en landschappen, alle sneeuw en de weggetjes waarop je rijdt. Dat is heel mooi om te zien. Maar ook: je rijdt met 80 auto’s ongeveer die kant op en iedereen helpt elkaar als dat nodig is. Je hebt een gps-kastje dat verbonden is met een app. Zo kan je ook kijken waar de andere teams zijn en mocht je pech hebben, het dichtstbijzijnde team om hulp vragen. Je auto moest ook goed en winterklaar zijn. Je moet je eigenlijk voorbereiden op het ergste: dat je een nacht moet overnachten in de sneeuw zonder dat er iemand bij je komt. Wij hadden ook een extra lichtbalk op de auto gezet. Die balk was een aangename hulp.”

Wil je nog een keer meedoen?

,,Ik zou het nog wel een keer willen doen. Ik zeg niet dat ik het volgende jaar weer direct doe, maar denk wel dat het ik het nog een keer ga doen. Scandinavië is zo groot en we hebben maar zo’n klein gedeelte ervan gezien. We zijn bijvoorbeeld niet in Noorwegen geweest bij de fjorden en dat lijkt me ook fantastisch. Ik wil nog meer van Scandinavië gaan zien.”

Mieke van Veen