Recensie | Pol, Pelle en Pingo gaan opnieuw op avontuur

JOURE - In de jaren vijftig werd er bij ons thuis het ‘Nieuwsblad van het Noorden’ gelezen en op een gegeven moment, het moet in 1955 geweest zijn, riep mijn moeder me. Er stond zo’n leuk verhaaltje in de krant…

Het “verhaaltje” dat we nu een dagstrip zouden noemen heette ‘Polle, Pelli en Pingo’. Vanaf dat moment werd ik alle dagen voorgelezen over de avonturen van beertje Pol, dat met zijn vrienden een schip ging bouwen. De wereld van Pol, enige plaatjes met een ondertekst, werd zodoende ook de mijne. Hoe lang ik deze verhaaltjes aanhoorde weet ik niet meer. Wel dat ik later ook enige boekjes kocht toen we zelf kinderen hadden om zo opnieuw in de ban van de bemanning te raken.

Nadat de boekjes vanaf 1958 jarenlang verkrijgbaar waren, moet de uitgever de stekker er enige jaren geleden uit getrokken hebben. Nu is het uitgeverij Silvester, die de serie op frisse, eigentijdse wijze opnieuw uitgeeft. Zelfs verschijnen er nieuwe delen, zij het dat de auteurs van deze tijd zijn.

Carla & Vilhelm Hansen: ‘Pol bouwt een boot’.

Hc. Uitgeverij Silvester. ISBN 978 94 6306 418 7.

Het Deense echtpaar Carla (1906-2001)) en Vilhelm Hansen (1900-1992) ging door voor artistiek. Hij was lithograaf en zij journaliste. In de trieste oorlogsjaren toen ze beiden veel thuis waren begon Carla verhaaltjes voor de jongsten te schrijven waarbij hij de illustraties ging maken. Pas in 1951ontstond ‘Rasmus Klump’ , verhalen waarin een beer, een pelikaan en een pinguïn avonturen beleefden, Pol, Pelle en Pingo. En hoe verder de door hen geconstrueerde boot de wereldzeeën opvoer, hoe meer de lezertjes van de wereld gewaar zouden worden.

Op 17 november 1951 verschenen de verhaaltjes als dagstrip in een Deense krant, maar kort daarna volgde het buitenland waarbij de strip een internationaal succes werd. In meer dan een dozijn talen zijn de meer dan dertig albums uitgebracht. Het gegeven van ‘Pol bouwt een boot’ is in wezen flinterdun, maar klinkt het jonge kind als muziek in de oren.

Als Pol en Pingo een apart wiel vinden, denken ze eerst dat ze hier een fiets van kunnen maken, maar dat wordt geen succes. Pelle, de pelikaan, weet dat het geen wiel maar een stuurrad is. Met vereende krachten gaan ze hierna aan de slag om een bootontwerp te maken waarna ze met echte materialen uiteindelijk een heuse boot in elkaar flansen. Pol geeft hem de naam van zijn moeder: ‘Mary’. De vele flaters die de drie vrienden maken werken zeker op de lachspieren van jonge kinderen. Bijfiguren als Admiraal en de varkentjes zorgen eveneens voor de verlevendiging.

De tekstblokjes onderaan kennen icoontjes van de hoofden van de afgebeelde personages. Zo weet het kind wie wat zegt!

Per Sanderhage & Thierry Capezzone: ‘Pol en de vulkaan’

Sc. Uitgeverij Silvester. ISBN 978 94 6306 430 9.

Naast de reeks ‘Pol’ van de oorspronkelijke auteurs Carla en Vilhelm Hansen komt Silvester nu ook met een nieuwe reeks op de markt, andermaal ‘Pol’ geheten. De in Denemarken woonachtige makers, waarvan Capezzone ooit assisteerde bij de strip van ‘Agent 212’, hebben hun sporen in de stripwereld al verdiend. De wereld die er door hen verbeeld wordt in ‘Pol’ is nog dezelfde als die van decennia geleden toen de Hansens de boeken maakten. Computers, eigentijdse auto’s en mobieltjes komen we nog niet tegen. De boot vaart nog steeds op stoom en aan hedendaagse veiligheidseisen voldoet hij totaal niet!

Pieter Peperbus

Pol en zijn vrienden ontmoeten Pieter Peperbus, een handelaar in peper, die hen de weg leidt naar Vulkaaneiland. Daar woont een smid die in staat is echte draadnagels te smeden die nodig zijn om het schip te reviseren. Handige draken ondersteunen daar de nijvere handwerkslieden.

In tegenstelling tot de ‘Pol’-reeks van Carla en Vilhelm Hansen kent de nieuwe reeks geen onderteksten meer, maar wordt er gebruik gemaakt van tekstballonnen. Het prentenboekachtige van voorheen is zo verleden tijd. De toekomst zal uitmaken welke uitvoering de jonge lezertjes verkiezen: de klassieke of de eigentijdse…

Tekst: Koos Schulte