De Ontmoeting: Grietje Nauta

Echtenerbrug - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Grietje Nauta aan het woord. Grietje is voorzitter van de Nederlandse Shuffleboard Vereniging.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Grietje Nauta, ik ben 56 jaar en ik woon in Echtenerbrug. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als stress- en burnoutcoach en verzorg ik allerlei projecten op het gebied van het sociaal domein. Afgelopen zomer organiseerde Sport Fryslân de European Sports for All Games. Teams uit heel veel landen kwamen naar Nederland om hun sporten te demonstreren. Sporten die hier niet bekend zijn. Er kwam ook een Duits shuffleboardteam, dat in Echtenerbrug verbleef. Zo kwam ik met de sport in contact.”

Hoe is toen de Nederlandse Shuffleboard Vereniging opgericht?

,,Samen met een paar anderen heb ik toen kennisgemaakt met de sport. Wij werden dermate enthousiast dat dat geresulteerd heeft in de oprichting van de Nederlandse Shuffleboard Vereniging eind december 2018. Dat is de eerste in Nederland. De Duitsers hadden het hartstikke gezellig bij ons in het dorp en nodigden ons uit om een keer bij hen langs te komen. Zodoende zijn wij op een soort trainingsweekend naar Duitsland geweest. Daar hebben wij ontzettend veel geleerd. Het is een sport waarbij veel tactiek komt kijken. Daarom is het heel handig om daar training in te krijgen. Dat hebben onze Duitse vrienden voor ons verzorgd.”

Hoe werkt shuffleboard?

,,Een officiële shuffleboardbaan is zestien bij twee meter. Aan beide kanten van de baan staan twee spelers die om de beurt een schijf spelen. Je hebt een lange stok die je om een schijf heen plaatst. Die schijf schuif je over de baan naar het puntenvak aan de overkant. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren, maar vooral ook om de tegenstander te verhinderen om te scoren. In het puntenvak zijn er twee vakken van zeven punten, twee vakken van acht punten, een vak van tien punten, maar ook een vak van min tien punten. In veel landen is shuffleboard een erg populaire sport zoals in de VS, Groot-Brittannië, Japan en Australië.”

Het is dus ook wel een tactisch spelletje?

,,Ja, klopt. Mensen die het al heel lang spelen zijn daar natuurlijk erg handig in. We merkten op onze eerste trainingsavond, 8 januari, dat nieuwe spelers willen scoren, punten willen maken. Maar mensen die langer shuffleboard spelen, leggen bijvoorbeeld eerst een blok om te voorkomen dat de tegenstander kan scoren. Die proberen ook, als de tegenstander punten heeft, niet zelf punten te maken, maar eerst de schijf van de tegenstander er weer uit te knallen of, nog beter, in de min tien te spelen.”

Waar trainen jullie?

,,Wij trainen op dinsdagavond in de sportzaal van het dorpshuis van Echtenerbrug. De vereniging heeft nu vijftien leden. Vier leden doen in maart mee aan het EK shuffleboard. En ook zijn we uitgenodigd voor het WK dit jaar in Oostenrijk. Wij hopen voor de zomer op dertig leden te zitten. Alle materialen hebben we in bruikleen van Sport Fryslân. De banen zijn best wel duur, dus het is hartstikke fijn dat wij die kunnen gebruiken. Als mensen een keer mee willen spelen, dan kunnen ze zich aanmelden door een mailtje te sturen naar shuffleboardnl@gmail.com.”

Wat is er zo leuk aan het spel?

,,Het is een laagdrempelige sport die mensen makkelijk verbindt. Na een korte uitleg kan iedereen het doen. Maar er zit ook heel erg een competitieaspect in en het duurt vaak jaren voordat je het echt onder de knie hebt. Het lukt ook alleen om goed te spelen als je je echt kan concentreren. Sport Fryslân heeft de banen aangeschaft met als doel mensen aan het sporten te krijgen die dat normaal niet doen, zoals ouderen. De ambities van onze vereniging gaan veel verder, maar shuffleboard heeft veel aspecten die het voor heel veel doelgroepen een leuke sport maakt.”

Mieke van Veen