Lemster huisarts praat op Radio 1 mee over zorg in Friesland

LEMMER - Lemster huisarts Karin Groeneveld schuift zondag aan bij de Radio 1-bus Kwesties in Leeuwarden.

Er is een huisartsentekort in Friesland, waardoor steeds meer mensen zonder huisarts zitten. Op korte termijn gaan meer dan 100 Friese huisartsen met pensioen en de instroom van jonge huisartsen stokt. In Leeuwarden groeien de wachtlijsten. Hoe kunnen we dit probleem oplossen? Moeten we het huisartsenberoep aantrekkelijker maken door het loon te verhogen? Moeten we huisartsen importeren uit het buitenland? Of moeten we de studie geneeskunde makkelijker maken? Moeten we huisvesting voor artsen goedkoper maken of bonussen geven aan artsen die zich in Friesland willen vestigen?

Marianne van den Anker praat hierover in de NPO Radio 1 bus met panelleden Pier Bergsma, voorzitter Fryske beweging; Gert-Jaap van Ulzen, oud-bestuurder VVD Leeuwarden; Ricardo Brouwer, bestuurder PvdA Roze Netwerk; Frenk dos Santos, muziekleraar voor jongeren. En te gast zijn Frits Krijnen, voormalig huisarts; Karin Groeneveld, huisarts en bestuurder LHV Huisartsenkring; Andries Ekhart, PvdA-gemeenteraadslid en voormalig wethouder en Otto van der Galiën, fractievoorzitter Lijst 058.

Verder in deze uitzending: ‘Middelbare- en lagere scholen in Friesland moeten stoppen aandacht te besteden aan de Friese taal’, ‘Het gemeentebestuur van Leeuwarden moet de instroom van Antillianen aan banden gaan leggen, omdat ze voor overlast zorgen’ en ‘Het is schandelijk dat Friesland als enige geen regenboogprovincie is’.

Over Kwesties

Kwesties is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatrice Marianne van den Anker reist elke zondagavond met de NPO Radio 1 bus af naar een andere provincie waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.

Uitzending: zondag 13 januari 2019, 20.00 - 21.00 uur, NPO Radio 1, live vanuit Leeuwarden