Weispield: het meest duurzame Iepenloftspul van Friesland

BANTEGA - Het Spektakel Tsjûkemar hoopt bij te kunnen dragen aan een betere wereld. Bezoekers aan het Iepenloftspul worden daarom fossielvrij naar het de Marchjepôle gevaren.

Weispield sluit hiermee aan bij de Elfwegentocht. Van 1 tot en met 14 juli reizen zoveel mogelijk mensen in Fryslân met duurzame vervoermiddelen. Vanaf de provinciegrenzen zullen elektrische auto’s en taxi’s, deelauto’s, groengasbussen, segways, ligfietsen, elektrische boten en andere bijzondere voertuigen het verkeersbeeld bepalen.

De Elfwegentocht is een initiatief van Stichting Urgenda. Marjan Minnesma, directeur van de Stichting Urgenda vertelt. ,,Die stichting heeft als doel om Nederland sneller duurzaam te maken. We willen laten zien dat je nu al duurzaam kunt reizen door gebruik te maken van het openbaar vervoer, liftplekken en deelauto’s. Hiermee willen we de toekomst tien jaar naar voren halen.”

Elke provincie is uitgenodigd om op een eigen manier naar Fryslân te komen. Overijssel wilde graag over het water: zij komen donderdag met een sloepensliert fossielvrij naar de Marchjepôle. In de avond wonen ze het Iepenloftspul bij. Minnesma: ,,Ik denk dat als je geen Fries spreekt, je het stuk nog steeds prima kunt begrijpen. Het is een mooie manier om kennis te maken met het Fries. Je laat het geheel op je inwerken en hebt daarna een goed gespreksonderwerp. Daarbij: het is een mooie taal. Twee weken is een serieuze hoeveelheid tijd om Friesland te laten zien dat het gewoon kan”, besluit Minnesma.

Op 13 juli organiseert provincie Overijssel samen met Friesland en Zuid-Holland het symposium ‘Emissieloos varen. Hoe te realiseren voor 2030’. Dit symposium vindt plaats op het eiland Marchjepôle in de Tsjukemar, een passende locatie.