De Ontmoeting: Lucia Zwanenburg

ECHTEN - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Lucia Zwanenburg aan het woord. Lucia is de eigenaresse van kookstudio luciaz' eeterij.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Lucia Zwanenburg, ik ben 53 jaar en ik woon in Echten. In april 2018 ben ik begonnen met kookstudio luciaz’ eeterij in Echten. Hiervoor had ik een kookstudio in Almere. Ik ben al meer dan tien jaar bezig. Daarnaast ben ik kok bij leerwerkbedrijven. Bedrijven waar mensen in een leertraject zitten of dagbesteding. Daar ben ik kokbegeleider. Naast de kookstudio werken als kok of kokbegeleider bij een ander bedrijf is heel prettig. Dat houdt je scherp.”

Wat heb je met koken en eten?

,,Ik vind dat koken en eten mensen verbindt. Mijn ervaring is dat als mensen denken: ik kan niet koken en dan met elkaar bezig zijn of er is een lerares zoals ik, dat ze dan ineens wel plezier in het koken krijg en veel meer zelfvertrouwen. Dan gaan ze dingen durven waarvan ze dachten dat ze dat niet konden. Het is een beetje uitdagen en vertrouwen geven. Dat is wat ik doe. Ik ben gewoon altijd geïnteresseerd geweest in koken. Mijn moeder was een goede kokkin, maar dan huis-tuin-en-keukenkokkin. Naar aanleiding daarvan heb ik zo’n tien tot twaalf jaar geleden bedacht: ik laat me omscholen tot kok en ik ga aan de slag als kooklerares.”

Wat is er allemaal te doen bij de kookstudio?

,,Ik organiseer in de kookstudio kookworkshops en kooklessen. Daar kunnen mensen met groepen op inschrijven. Ze kunnen aangeven wat ze dan zouden willen en dan verzin ik er een menu omheen bijvoorbeeld. Ze kunnen ook vaste thema’s kiezen die ik al heb uitgewerkt. Omdat ik net begonnen ben, heb ik een soort van agenda gemaakt waar mensen individueel op in kunnen schrijven. 12 oktober organiseer ik een aanschuifdiner.”

Hoe gaat dat aanschuifdiner eruit zien?

,,Het is een diner waar mensen aan een lange tafel zitten. Van tevoren maak ik bekend wat het hoofdgerecht is, maar het voor- en nagerecht is een verrassing. Dat laat ik afhangen van wat er in het seizoen goed te krijgen is. Mensen zitten met vreemden aan tafel en omdat we allemaal geïnteresseerd zijn in eten, komen er op die manier gesprekken. Gasten mogen meehelpen met het opmaken van de borden van het voor- en nagerecht en helpen uitserveren, maar dat hoeft niet. Het hoofdgerecht breng ik zelf aan tafel en komt op mooie schalen. Dan moeten ze letterlijk delen. Dat is ook weer een manier waardoor ze met elkaar in contact komen en er gesprekken ontstaan.”

Wat is je doel met het aanschuifdiner?

,,Ik wil mensen samenbrengen, ik wil dat er een beetje reuring is en tegelijkertijd is het voor mij een mogelijkheid om mensen kleine beetjes kennis te voeden. Door te bijvoorbeeld te zeggen: ‘Je kan zo iets opmaken of ik heb dit zo gemaakt’. Het is een dubbelfunctie. Mensen kunnen zich nog opgeven, er is nog genoeg plek aan tafel. Ik kan met vegetariërs altijd wel rekening houden, met allergieën kan ik een beetje rekening houden. Aanmelden kan door te bellen naar 06-13718341 of te mailen naar: info@luciaz.nl. Je mag je samen met iemand anders opgeven, maar het is niet de bedoeling om je als groep van zes man op te geven.”

Wat voor activiteiten staan er verder op de planning?

,,Ik organiseer in november ook een High Tea clinic in samenwerking met Taartatelier van Roos uit Lemmer. Het is dan de bedoeling dat mensen genieten van een high tea, van zoete en hartige gerechtjes, en tegelijkertijd letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken krijgen van de kok en van de banketbakker. In november ga ik ook starten met kooklessen voor kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar. Ze gaan dan echt zelf aan de slag zodat ze na vier lessen kunnen zeggen: ‘Ik kan een heel menu maken voor mijn vader of moeder’. Dat is wat ik graag ga doen de komende tijden en in de toekomst ben ik ook als vergaderlocatie te boeken. De catering zit er dan bij in.”

Mieke van Veen