De Ontmoeting: Daan Jippes

LEMMER - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Daan Jippes aan het woord. Daan is eigenaar van De Patatbaas en heeft nu ook een vestiging in Lemmer.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Daan Jippes, ik ben 31 jaar en ik woon in Emmeloord. 16 februari 2017 opende ik in Emmeloord mijn eigen patatzaak: De Patatbaas en afgelopen zaterdag opende ik een vestiging in Lemmer. Dit om mijn merk te vergroten en omdat ik ten opzichte van Emmeloord in Lemmer meer kansen zie. Lemmer heeft een grotere aantrekkingskracht in de regio.”

Wat heb je hiervoor gedaan?

,,Ik heb acht jaar in het leger gezeten bij de infanterie. Maar op een gegeven moment was de uitdaging er af, ik was toe aan iets nieuws. Het was de bedoeling om het bedrijf van mijn vader op termijn over te nemen. Hij zit in de aardappelhandel. Aangezien mijn hele familie iets in de aardappelwereld doet, en echt in alle soorten lagen, heb je natuurlijk al snel affiniteit met aardappels. Ik heb mij toen bij meerdere bedrijven puur op aardappelgebied laten bijscholen. Na drie jaar kwamen mijn vader en ik tot de conclusie dat het niet verstandig was om het bedrijf over te gaan nemen, aangezien de vijver waarin mijn vader vist en waar ik straks nog in gaan moet vissen, zeer klein is en alsmaar kleiner gaat worden. Dat vond ik wel heel jammer, maar we besloten om een andere weg in te slaan.”

Welke weg was dat?

,,Doordat ik het leger heb gezeten, ben ik er wel achter gekomen dat ik zelf de touwtjes in handen wil hebben. In de zin van eigen baas zijn. Ik wilde liever niet meer voor een baas werken. We zijn toen om ons heen gaan kijken en de keuze viel toen op verse friet. We moesten iets opzetten wat hier in Emmeloord nog niet was, wat we met een portie gezond verstand in een keer zouden kunnen opzetten en wat in een keer zou gaan lopen. Dat werd toen De Patatbaas. En het ging ook eigenlijk in een keer lopen.”

Hoe zou je De Patatbaas omschrijven?

,,Het is geen doorsnee snackbar. In de zin van dat we onze friet zelf maken. We hebben een wat kleiner assortiment, maar het is de bedoeling om dat op termijn te gaan uitbreiden. We maken onze eigen hamburgers, waar we een eigen kruidenrecept voor hebben met een slager, de saté maken we zelf en we streven er naar om vers en ambachtelijk te zijn. De kroketten worden met de hand gemaakt, niet door ons, maar door de Heeren van Loosdrecht. Wij zijn de enige frietzaak in Nederland die ze mogen verkopen. De uitstraling van De Patatbaas is ook anders dan andere patatzaken. Het is een beetje een mix tussen trendy en authentiek. De benadering naar de klant is wat anders, wat vrijer als het ware. We draaien wat andere muziek: lounge, jazz, en reggae-achtige muziek. Bij De Patatbaas is er al met al een andere ervaring dan bij de doorsnee snackbar. We hebben geen glazen vitrines of verlichte menubalken. Er heerst wat meer een huiskamersfeer.”

Waar hoop je over vijf jaar te zijn met De Patatbaas in Lemmer?

,,Dan wil ik gewoon een hele stabiele factor en vaste naam zijn in Lemmer. Als je naar de langetermijnvisie kijkt, dan is het wel de bedoeling om na Lemmer verder te groeien. Over tien/vijftien jaar hoop ik in het buitenland te zitten met De Patatbaas. In Portugal of Spanje. Ambitie wil ik het niet noemen, het is meer een droom.”

Wat vind je zo leuk aan dit werk?

,,Het is nooit saai. Je ontmoet verschillende soorten mensen. Het ondernemen spreekt me ook aan. Ik heb mezelf als het ware in het begin een beetje voor de leeuwen gegooid en het is veel werken, maar ik heb er echt nog geen moment spijt van gehad.”

Mieke van Veen