Jongens gooien vuurwerk naar binnen bij school in Lemmer

LEMMER - Bij Daltonschool Sint Jozef in Lemmer is dinsdagmiddag vuurwerk de hal in gegooid. Met schroeiplekken in een mat en rook-en kruitdampen in de hal tot gevolg.

,,We dachten eerst dat er een lamp knapte’’, vertelt een juf van de katholieke basisschool aan de Markerstraat. Haar kleuters hadden buiten gespeeld en hingen net hun jassen op toen er rond kwart voor twee een harde knal klonk.

,,Ze hebben er amper iets van meegekregen’’, stelt ze opgelucht.,, Ze zijn gewoon de klas in gegaan en bleven heel rustig.’’ Een tussendeur die de hal en de gang scheidt, had de meeste herrie tegengehouden.

Eerder had deze juf twee jongens aangesproken, die zich ophielden op het schoolplein. Op haar vraag wat ze daar deden, antwoordden de knapen dat ze wachtten op een broertje. Zelf waren al vrij van school, zo beweerden ze.

Of deze knapen de daders zijn, weet ze niet. ,,Ik heb ze niets zien gooien. Maar na de knal waren ze wel weg.’’

Rook- en kruitdampen vulden vervolgens de hal van de achteringang aan het plein tussen de Zuiderzeestraat en de Markerstraat. In de mat herinneren gaatjes aan het vuurwerkincident.

Er is aangifte gedaan bij de politie. ,,Met name om andere scholen te waarschuwen’’, legt de juf uit. ,,Er zal maar net een kind alleen door de gang lopen dat naar de wc moet als zoiets gebeurt.’’

En om de daders - beiden blank en rond de dertien jaar, een zwart haar, de ander donker met het haar naar een kant - in de kraag te vatten natuurlijk.

De school zelf beraadt zich op te nemen veiligheidsmaatregelen. ,,Je begint je af te vragen of de deur voortaan misschien op slot moet.’’