De Ontmoeting: Iepie Poepjes

LEMMER - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Iepie Poepjes aan het woord. Iepie behaalde dit jaar de bronzen plak op het EK dammen voor veteranen in Wit-Rusland.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Iepie Poepjes, ik ben 70 jaar en ik woon in Lemmer. Ik ben in 1969 begonnen met dammen. In Rotsterhaule. Dat kwam omdat mijn jongere broers daar naar de damclub gingen. Ik zei: ‘Als het leuk is, ga ik ook mee’. Ze vonden het leuk en toen ben ik ook meegegaan. Ik dam nu al bijna 50 jaar.”

Hoe vaak dam je nu nog?

,,Ik dam nu bij twee clubs. Die in Heerenveen en die in Lemmer. Vanaf ongeveer 1980 zit ik bij damclub Lemmer. Daar speel ik elke maandagavond en in Heerenveen doe ik alleen de bondswedstrijden. Dat is elf of twaalf wedstrijden in een seizoen. Bij damclub Lemmer speel ik ook clubwedstrijden, dat zijn er zestien en daar ook nog een stuk of zes wedstrijden voor de bond. Ook ga ik naar het NK veteranen en het EK veteranen. Ik speel mijn wedstrijden wel.”

Wat is het EK dammen voor veteranen precies?

,,Het is een EK voor veteranen en dat houdt in dat mensen van boven de vijftig jaar zich daarvoor kunnen opgeven. Het ene jaar is het daar en het andere jaar is het daar. Dit jaar was het eind september in Wit-Rusland. De eerste keer dat ik meedeed was het in Zeeland, toen een keer in Berlijn, Riga, Vilnius en ook een keer in Bulgarije. Je komt overal, dat is ook het mooie ervan. De laatste jaren doe ik steeds mee en dat bevalt me goed. Als je boven de vijftig bent en je bent lid van de Nederlandse dambond, dan kan je je opgeven. Er is geen selectie vooraf. Dit jaar deden er 32 mee, waarvan 5 vrouwen. Het hangt ook van het land af waar het wordt gehouden. Het was nu in Wit-Rusland en niet iedereen gaat daar heen. Je speelt door elkaar en aan het eind ziet de organisatie wie van die vrouwen de beste was.”

Hoe lang duurde het EK?

,,Het was nu tien dagen. Ik moest negen partijen spelen. Soms moet je twee wedstrijden op een dag, soms een op een dag en je hebt vaak ook een rustdag. Een EK duurt meestal een dag of tien. Ik werd dit jaar derde. Een WK veteranen is er een keer geweest. Ik geloof ook niet dat het weer komt. Ik ben er niet geweest, maar het zijn meestal dezelfde die ook aan het EK meedoen. Het WK is niet een beter iets dan het EK.”

Oefen je thuis ook veel?

,,Alle wedstrijden die een beetje op niveau gespeeld worden, komen ook op internet. Die kan ik allemaal naspelen. Daar kijk ik dan ook naar en daar probeer je dan een beetje je voordeel uit te halen. Thuis zit ik vaak ook mijn eigen partijen te analyseren. Ik heb een analyseerprogramma en bekijk dan wat ik goed of fout heb gedaan. Daar probeer ik dan ook wat van te leren.”

Wat vind je zo leuk aan dammen?

,,Het spel, dat je net iets slimmer bent dan je tegenstander. Dat vind ik zo leuk. Ik vind het spel gewoon mooi, de concentratie. Dat. Ik zal nooit weten of ik ook in aanraking met dammen was gekomen, als mijn broers het destijds niet leuk hadden gevonden. Mijn ene broer is na een jaar afgehaakt, maar mijn andere broer damt ook nog steeds.”

Mieke van Veen