De Ontmoeting: Klasina Seinstra

LEMMER - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Klasina Seinstra aan het woord. Klasina is met haar man marathonschaatsteam Schaatsdames.nl gestart.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Klasina Seinstra, ik ben 50 jaar en ik woon in Luxwoude. Vanaf mijn 12e tot mijn 32e heb ik geschaatst. Daarna ben ik acht jaar coach geweest, ben ik altijd training blijven geven en voor mezelf blijven schaatsen omdat ik het leuk vind en geniet. In 1997 won ik de Elfstedentocht. Mijn man, Henk Jan Meijer, en ik runnen samen autobedrijf A6.nl in Lemmer. De laatste twee jaren leek het ons toch wel weer leuk om een schaatsteam te beginnen. Maar de vraag was; wanneer is het moment?”

Wanneer was het moment?

,,Toen schaatsster en inline-skater Manon Kamminga bij ons een auto kwam kopen. Zij is wel twee uren bij ons geweest. We hebben over het schaatsen gesproken en zo is het geboren eigenlijk. We hebben Manon toen een beetje vrij gelaten met het samenstellen van een team. Het is namelijk erg belangrijk dat de dames onderling een goed klik hebben. Iedereen moet toch een beetje enthousiast zijn en niet té serieus. Trainen moeten ze leuk vinden. Het is een combi van alles.”

Hoe zou je het team omschrijven?

,,Schaatsdames.nl bestaat uit Yvonne Nauta, Manon Kamminga, Anne Leltz, Merel Brunsmann en Lieke Splinter. Yvonne, Manon en Anne rijden landelijk, Merel rijdt regio en Lieke regiotop. Het zijn enorm enthousiaste meiden. Dat is ook wel echt belangrijk: enthousiasme. Het is sport, beleef en geniet. Met elkaar moeten ze het dragen. Ik kan hen handvaten daarbij geven qua tactiek in de wedstrijd en met elkaar kunnen ze in de marathonsport mooie wedstrijden laten zien. Sponsoren van ons team zijn A6.nl, AGU en Financial Lease.”

Wat voor coach ben je?

,,Een gevoelsmens. Een sporter is eigenlijk altijd onzeker, dus ik probeer de onzekerheid bij de sporter weg te halen en ze zelfverzekerd te laten zijn. Ik heb zelf ook marathons geschaatst en weet precies wat ze voelen in een wedstrijd. Ik kan ze positief motiveren. Daarnaast moeten de dames ook genieten. Dat ik nu samen met mijn man ga coachen, vind ik heel erg leuk. Hij heeft weer hele andere inzichten, dus die samenwerking lijkt me erg leuk. Hij richt zit vooral op de marketing, maar we gaan samen naar de wedstrijden toe en staan samen langs de baan te coachen.”

Wat staat er de komende tijd op de planning?

,,De KPN Marathon Cup wedstrijden komen er eerst aan. Dan is het eerst ook aanvoelen, kijken, hoe staan we ervoor en hoe kunnen we gaan samenwerken. Het is kneden met je nieuwe team hoe de samenwerking gaat en de tactiek. Dat is opbouwen en moet groeien. De eerste wedstrijd is in Amsterdam op 20 oktober, dan is de start van de KPN marathon cup. Het is een landelijke marathon. Daarna hebben we in de winter elke zaterdag wel een wedstrijd. Eind november is er een vierdaagse, De Trachitol vierdaagse, op 1 januari hebben we het Nederlands Kampioenschap in Groningen en eind januari gaan we richting de Weissensee voor onder andere de alternatieve Elfstedentocht.”

Wat zijn jullie doelen?

,,We willen eigenlijk niet te veel doelen stellen. We zetten meer in op creëren tijdens de wedstrijden. Hoe gaat het, hoe groeit iemand en dan kijken wat er mogelijk is. We zijn een nieuw team. Het is een leerjaar voor iedereen. Het is afwachten. Je moet de druk niet te hoog leggen. De meiden zijn enthousiast genoeg, trainen hard, dus daar twijfel ik niet aan. We moeten maar kijken welke kant het op gaat.”

Mieke van Veen