De Ontmoeting: Ids Dalstra

LEMMER - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Ids Dalstra aan het woord. Ids gaat in februari tien dagen naar Malawi voor Edukans.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Ids Dalstra, ik ben 14 jaar en ik woon in Lemmer. In februari ga ik naar het Afrikaanse land Malawi. Daar ga ik met jongeren uit het hele land voor Edukans vrijwilligerswerk doen. We zijn met een groep van ongeveer 30 jongeren. Ik zit zelf op het Zuyderzee Lyceum in Lemmer, 3 havo.”

Hoe is dat zo gekomen dat je naar Malawi mag?

,,Het is een project van Edukans en het heet Going Global. Ze doen het elk jaar, maar gaan niet elk jaar naar Malawi. Soms ook naar Ghana of een ander ontwikkelingsland. Een paar maanden geleden kregen we op school een presentatie van iemand die al een keer naar Malawi was geweest. Toen was ik al heel enthousiast. Als je ook naar Malawi wilde, dan moest je een sollicitatiebrief sturen. Dat heb ik de volgende dag toen gelijk gedaan. Een paar weken later kreeg ik te horen dat ik op gesprek mocht komen en vonden ze mij de beste kandidaat om daaraan mee te doen.”

Waarom wil je naar Malawi?

,,Omdat onderwijs mij heel erg aanspreekt. Ik wil de pabo gaan studeren en leraar worden. Als je geen goed onderwijs kunt krijgen, vind ik dat je daar hulp bij nodig hebt. Vooral omdat Malawi ook een heel arm land is, moet je daarbij kunnen helpen. Daarnaast lijkt het mij ook interessant hoe mijn leeftijdsgenoten daar leven.”

Wat ga je doen in Malawi?

,,Van de tien dagen zijn er twee reisdagen. In Malawi ontmoet ik een buddy. Daar trek ik dan een paar dagen mee op. Ik ga naar zijn huis, ik leer hem kennen en kom erachter hoe hij leeft in een arm land. De cultuur daar en hoe hij het onderwijs ervaart. We gaan het met de buddy’s ook hebben over taboes. Er zijn daar onderwerpen waar ze het niet zo vaak over hebben, zoals soa’s en zwangerschap. Dat gaan we proberen bespreekbaar te maken. Ook zijn er drie dagen dat ik ga verslaggeven in mijn redactiegroepje. Als verslaggever zal ik jongeren uit Malawi interviewen over hun leven daar. Het verbinden van scholen staat eigenlijk centraal. Scholen hier in Nederland vergelijken met die in Malawi.”

Heb je je reisgenoten al ontmoet?

,,Ja, een paar weken geleden had ik een voorbereidingsweekend. We hebben elkaar toen ontmoet, hadden workshops en deden Afrikaanse dansen. Ik had gelijk een klik met de groep. Er is binnenkort nog een informatiedag. Dat is de laatste voorbereiding. Ook heb ik nog sponsors nodig. Ik heb al wat geld opgehaald via school met een kerstmarkt, maar ik heb nog meer geld nodig. Ik moet ongeveer 5000 euro ophalen en heb nu 1500 euro. Het is niet zo dat je niet mee mag, als je de 5000 niet haalt. Je mag het geld ook nog na de reis ophalen.”

Heb je er zin in?

,,Ja, ik heb er superveel zin in. Hoe dichterbij het komt, hoe meer zin ik erin hebt. Ik vertrek 21 februari, op mijn verjaardag.”

Mieke van Veen