Dronken Lemster molt terrasmeubilair: boete

LEEUWARDEN/LEMMER - Een 21-jarige Lemster die in de nacht van 20 augustus vorig jaar terrasmeubilair vernielde van twee horecazaken en een Bed & Breakfast is maandag door de politierechter in Leeuwarden veroordeeld tot een geldboete en een voorwaardelijke gevangenisstraf.

De Lemster had in een dronken bui het terrasmeubilair van drie bedrijven aan de Langestreek vernield. Samen met een tweede persoon, waarvan hij zei dat hij die niet kende, had hij een aantal plantenbakken terrasstoelen, tafels en een parasolstandaard gemold. ,,Het is heel erg stom van me geweest”, zei hij maandag tegen rechter Maaike de Wit.

Een getuige hoorde lawaai en zag dat het tweetal de spullen vernielde. Bij een restaurant hing een camera, een van de daders werd aan de hand van de beelden herkend. Na een nachtje in de cel had de verdachte zich bij de gedupeerden gemeld. Hij had excuses gemaakt en aangeboden de schade te vergoeden.

Aan de eigenaar van een café zou hij 275 euro hebben betaald. De eigenaren van de B&B zouden een schadevergoeding hebben afgewezen en de restauranteigenaar zou hebben aangegeven dat de schade via de verzekering geregeld zou worden. De rechter beschikte wel over twee schadeclaims, ook eentje van het café dat al geld zou hebben ontvangen, maar die waren niet volgens de regels ingevuld.

De Wit verklaarde de schadeclaims niet-ontvankelijk. De rechter hield er rekening mee dat de Lemster zijn zaken momenteel goed op orde heeft. De man zou na de vernielingen zelfs geen druppel meer hebben gedronken. Hij kreeg een boete van 500 euro en, als stok achter de deur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken.

Tekst: Renze van der Sluis