De Ontmoeting: Repair Café

LEMMER - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Jan Venema aan het woord. Jan vertelt over het Repair Café Lemmer, een van de activiteiten van het Dienstencentrum Senioren.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Jan Venema en ik doe sinds vier jaar de activiteiten in het Dienstencentrum Senioren in Lemmer. Daarvoor was ik acht jaar voorzitter van het Dienstencentrum. Sinds een aantal jaar organiseren we het Repair Café. Dat vindt een keer in de maand plaats, de zomermaanden uitgezonderd. In het Repair Café worden spullen gerepareerd die niet meer werken of kapot zijn, maar die nog te goed zijn om weg te gooien. Onze kreet is dan ook: Weggooien, Mooi niet!”

Hoe is het Repair Café bij het Dienstencentrum terechtgekomen?

,,Degene die het heeft geïnitieerd hier is Ludy van der Veen. Het Repair Café is een landelijk iets. Het initiatief van Ludy om hier een Repair Café te starten vonden we een goed idee. We wilden dat op een bescheiden manier in Lemmer opzetten. We zochten naar een aantal mensen die in staat zouden zijn om wat reparaties te verrichten. Allemaal particulier, zonder dat we het risico liepen dat we concurrerend zouden gaan optreden bij zakenmensen die het beroepshalve doen. Dat wilden we niet. We zochten mensen, handige knapen; dames en heren die dat kunnen. Binnen ons bestand van zo’n tachtig vrijwilligers, die er ieder jaar weer voor zogen dat het Dienstencentrum an sich kan draaien, hebben we gezocht naar reparateurs voor technische zaken. We hebben nu een vaste groep van ongeveer 10/12 mensen die spullen repareren.”

Wat wordt er zoal gerepareerd?

,,Dan moet je denken aan stofzuigers, schemerlampen, technische apparaten, videorecorders en tv’tjes. Maar je mag ook denken aan houtwerk; stoelen die uit elkaar vallen en reparatie van speelgoed. Daarnaast ook alles op het gebied van naaiwerk en verstelwerk. Het moeten kleine klusjes zijn. Is het een kwestie van een rits inzetten, dan vragen we: ‘Neemt u alsjeblieft de nieuwe rits mee’. Dat soort zaken. Voor reparaties aan technische dingen, bijvoorbeeld een koffiezetapparaat, hebben we graag dat mensen de handleiding meenemen, eventueel de beschrijving en anders moeten we dat even opzoeken.”

Komen jullie ook weleens bijzondere dingen tegen?

,,Ja. Hele leuke dingen kom je tegen. Een keer kwam iemand langs met een oude schemerlamp, dat was een erfstuk. Maar ook een keer een poppetje dat in een wiegje heeft gehangen en muziek maakte, maar wat het niet meer deed. Dat was al generaties in gebruik. Als onze reparateurs dat dan klaar krijgen, dan gaat er een zeer tevreden klant naar huis.”

Hoeveel repareren jullie elke keer?

,,Er komen per keer toch gemiddeld 15 à 20 mensen met een reparatie. Daarvan kunnen we 60%-70% repareren. We vragen voor alle reparaties in principe niks, maar we hebben wel een spaarvarken staan en zeggen dan: ‘Daar kunt u een vrijwillige bijdrage in kwijt naar gelang het u waard is’. Wat we ter plekke niet kunnen repareren, wordt door een aantal vrij fanatieke reparateurs nog weleens mee naar huis genomen, omdat het dan specifiek werk is. In het Dienstencentrum hebben we bijvoorbeeld niet beschikking over een werkbank, bankschroef of lasmogelijkheden. Dat soort zaken worden dan naar huis meegenomen door de vrijwilligers en daar gerepareerd. En dan kan de klant het ophalen of hij krijgt het zelfs thuisgebracht. Ik ben ook weleens naar iemand toe gegaan om een band te repareren, maar we moeten wel oppassen dat we de fietsmakers niet dwarszitten.”

Wanneer is het eerstvolgende Repair Café?

,,Op 8 januari van 09.30-11.30 uur is het Repair Café Lemmer weer open. Voor iedere bezoeker is er een gratis kopje koffie en we hebben ook weer een weggeeftafel. De spullen van de weggeeftafel mogen gratis meegenomen worden.”

Is het Repair Café alleen voor mensen die iets te repareren hebben?

,,Nee, wat wij de laatste maanden constateren, is dat er nogal wat mensen gewoon eens komen kijken. De grote zaal in het Dienstencentrum is elke keer behoorlijk bezet. Er zijn een stuk of tien tafels met reparatiemogelijkheden, er is een ontvangsttafel en de rest van de tafels is vrij voor degenen die zoiets hebben van: ‘We komen even kijken’. Het woord ‘sociale ontmoetingsplaats’ hebben we al laten vallen. Het is gewoon reuzegezellig. Er komt ook altijd een leuk bedragje in het spaarvarken. Dat geld gaat weer in de pot voor het Dienstencentrum en wordt onder andere besteed aan zaken die met het Repair Café te maken hebben. We hebben er al bijvoorbeeld zo’n buitenvlag op zo’n voet van gekocht. Het Repair Café is een activiteit die we graag voortzetten.

Mieke van Veen