Sint Nyksters gebruiken carbidkanon toch

SINT NICOLAASGA - Het carbidkanon van Sint Nyk is op Oudjaarsdag toch gebruikt. Het team stak het af op de Marchjepôle op het Tjeukemeer. Ongeveer 20 mensen waren bij de knal aanwezig meldt de woordvoerder van de politie.

 

De politie heeft het kanon bij de Lanen in beslag genomen. Gemeente De Fryske Marren heeft het kanon afgevoerd. 

 

Bekijk hier de video van het kanon op Facebook. De video was ook al snel een hit op Dumpert.

 

Gemeente De Fryske Marren heeft in 2018 het beleid voor carbidschieten aangepast. Dit is met name gedaan vanwege de veiligheidsrisico's die carbidschieten met zich mee brengt. Zo mag er alleen nog maar geschoten worden buiten de bebouwde kom en is carbidschieten is alleen toegestaan met een melkbus van maximaal 40 liter.

 

'De Carbidploeg van Sint Nyk was op de hoogte van deze nieuwe regelgeving en het feit dat ze het carbidkanon niet meer mochten gebruiken', zegt de persvoorlichter van de gemeente. 'Ze hebben echter besloten om in strijd met de beleidsregels, het carbidkanon toch in te zetten op een locatie waarvoor ook geen vergunning was aangevraagd, de Marchjepôle in de Tsjûkemar. Het gaf de gemeente geen andere keuze dan handhavend op te treden.'

 

Het werd ontdekt door toezichthouders van de gemeente die daar voorbijreden. Gelijk na de constatering hield de carbidploeg op en kwam aan wal bij parkeerterrein De Lanen aan de A6. Daar hebben ze afstand gedaan van het carbidkanon en heeft de gemeente hem in beslag genomen. Het kanon is met een vrachtwagen afgevoerd en zal worden vernietigd.

 

De gemeente gaat er vanuit dat dit volgend jaar niet weer gebeurd en heeft geen verdere sancties opgelegd. Mochten de regels volgend jaar wederom worden overtreden, dan zal de gemeente een last onder dwangsom opleggen.

 

Zie ook: Sint Nyksters houden stille tocht voor ‘verloren traditie’