Tweederde Windpark Westermeerwind gebouwd

Lemmer - Windpark Westermeerwind heeft woendsdag 10 februari een belangrijke mijlpaal in de bouw bereikt. Siemens heeft tweederde van de 48 windturbines compleet geïnstalleerd.

Ook is de eerste groep van acht windturbines overgedragen aan Westermeerwind. Hierdoor profiteren ruim 26.000 huishoudens nu al van groene stroom, afkomstig van het windpark in aanbouw. Hoofdaannemer Siemens draagt de komende periode groepsgewijs de turbines over aan opdrachtgever Westermeerwind. Samen met het transformatorstation op het vaste land, de fundaties en de kabelaansluitingen, zorgen de in totaal 48 windturbines ervoor dat in het voorjaar van 2016 voor zo’n 160.000 huishoudens windstroom wordt opgewekt. 
Westermeerwind wordt gebouwd in het water van het IJsselmeer langs de dijken van de Noordoostpolder. Het is het grootste near shore windpark van Nederland en bestaat uit 48 windturbines van 3 MW - verdeeld over twee rijen langs de Westermeerdijk en een langs de Noordermeerdijk - en een transformatorstation op het land. Westermeerwind maakt deel uit van Windpark Noordoostpolder met 86 windturbines in het water en op het land, langs de dijken van het IJsselmeer. Westermeerwind heeft de bouwbegeleiding en de bedrijfsvoering van Windpark Westermeerwind uitbesteed aan Ventolines uit Emmeloord. Siemens bouwt als hoofdaannemer het Windpark Westermeerwind en zal het windpark onderhouden voor een periode van minimaal vijftien jaar. Verschillende Nederlandse bedrijven werken als onderaannemer mee aan het project, waaronder Van Oord en Mammoet voor de funderingen en de installatie van de windturbines en VBMS (VolkerWessels Boskalis Marine Solutions) voor de bekabeling naar het transformatorstation. De stroom wordt afgenomen door Eneco.