In actie tegen patenten op zaden

LEMMER - Sinds maandag 9 mei is Ecoshop Helder een filiaal van De Grootste Zaadbank van Nederland. Samen met de gehele biologische sector sluit de Ecoshop aan bij een landelijke campagne waarbij aandacht gevraagd wordt voor het gevaar van patenten op natuurlijke eigenschappen van zaden.

Door een te ruime EU-patentwetgeving claimen internationale bedrijven steeds vaker patenten op natuurlijke eigenschappen van zaden, vruchten en planten. Inmiddels zijn er meer dan honderd patenten op natuurlijke eigenschappen van planten verleend en ook al meer dan duizend aangevraagd. En dat heeft grote gevolgen: een rem op veredeling van zaden, verdwijnen van diversiteit per soort, het aanbod van groenten in de winkel wordt minder en wat overblijft wordt duurder. De campagne www.degrootstezaadbank.nl roept het Nederlandse publiek op om in actie te komen en daarmee de zaden te redden voor de toekomst.

Ecoshop Helder vraagt steun uit Lemmer en omgeving voor deze actie. Klanten en belangstellenden worden gevraagd komende weken zaadjes van bijzondere groenten in hun vriezer te bewaren, of alvast in de grond van hun tuin of balkonbakken te stoppen en daarmee filiaal te worden van De Grootste Zaadbank van Nederland. Met deze publieke actie wordt ingespeeld op de komende internationale conferentie van 18 mei met EU-ministers en experts over deze dreiging van patenten. Nederland zit deze conferentie in Brussel voor en wil de ruimte voor de interpretatie van de patentwetgeving voor de internationale bedrijven verkleinen.

Via sociale media is de campagne te volgen via twitter #degrootstezaadbank, facebook.nl/bionext en via de communicatie van de aangesloten winkel.

De zeldzame zadensoorten Paprika Jubilandska, Tomaat Matina, Courgette Black Beauty, Maïs Golden Bantam en Broccoli Groene Calabrese zijn tot en met eind juni te koop in de winkel. Ook kan via de actiesite een gift gegeven worden ter ondersteuning van de campagne.