Grootste collectie varend erfgoed in Lemmer

LEMMER - De grootste collectie Varend Erfgoed ter wereld trekt van Veere naar Delfzijl. Op 22 juni zijn een aantal Nederlandse historische schepen te bewonderen aan de kades in Lemmer.

De schepen, die allen behoren tot de grootste collectie Varend Erfgoed ter wereld, maken deel uit van de Mobiele Collectie monumentale transportmiddelen, die Nederland nog rijk is. De schepen worden met veel liefde en aandacht onderhouden door de eigenaren.

De start vindt op 17 juni plaats in Veere en voert als een zogeheten aanbrengtocht naar Delfzijl. In elke haven sluiten steeds weer schepen aan tot een totaal van ongeveer 80 vaartuigen. Een aanbrengtocht van liefst ruim vijfhonderd kilometer is een noviteit in Nederland.

De tocht trekt diagonaal het land door, start in Veere en loopt havens aan als Tholen, Dordrecht, Wijk bij Duurstede, Zutphen, Hasselt, Lemmer en Dieverbrug, Stroobos/Gerkesklooster en Assen en meldt zich op vrijdag 24 juni in Groningen, op weg naar DelfSail, dat van 29 juni tot en met 3 juli plaatsvindt in de havens van Delfzijl.

In de loop van de genoemde middag zullen de deelnemers afmeren zowel in de binnen- als de buitenhaven bij de Oude Sluis in Lemmer. Bezoekers kunnen deze schepen dan komen bezichtigen en in overleg met de schipper eventueel een kijkje nemen aan boord.