Daling WW Friesland leidt tot meer knelpunten werkgevers

SURHUISTERVEEN - De WW nam in Friesland in augustus af tot 17.900 uitkeringen.

De WW daalt hiermee nu een halfjaar op rij. Op steeds meer plaatsen ondervinden werkgevers knelpunten bij het invullen van vacatures. Daling WW in Friesland Eind augustus 2016 telde Friesland 17.947 WW-uitkeringen. Dat is 5,4% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland daalde in augustus met 0,4%. Dat is een daling van 75 uitkeringen. Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Friesland 3,5% (606) meer WW-uitkeringen. In de bijlage vindt u de cijfers per gemeente. Meer openstaande vacatures In augustus daalde het aantal WW-uitkeringen voor de zesde maand op rij. De verder aantrekkende economie zorgt ook voor meer openstaande vacatures. Hoewel op totaalniveau het aantal werkzoekenden nog groter is dan het aantal openstaande vacatures, ondervinden vooral werkgevers in techniek, ICT en zorg meer problemen bij het invullen van openstaande vacatures. Werkgevers in Friesland hebben de meeste moeite geschikte kandidaten te vinden voor beroepen als systeemontwikkelaar, onderhoudsmonteurs machines en installaties en zorgberoepen als verpleegkundige, verzorgende individuele gezondheidszorg, fysiotherapeut en tandartsassistent. Maar bedienend personeel in de horeca is tijdens het hoogseizoen onvoldoende voorhanden. Spanning arbeidsmarkt neemt toe De knelpunten die werkgevers ondervinden bij het vervullen van vacatures, komen tot uitdrukking in de spanningsindicator. Dat is de verhouding tussen het aantal openstaande vacatures en het aantal kortdurend werkzoekenden. In het tweede kwartaal van 2016 nam de spanning op de arbeidsmarkt verder toe. Hoewel de arbeidsmarkt in Friesland nog steeds ruim is, kennen veel andere regio’s al een gemiddelde spanning. In Groot Amsterdam en Zeeland is er zelfs al sprake van een krappe arbeidsmarkt. Overal in Nederland daling WW In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind augustus uit op 426.637. Dat is 4,8% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 431.642. In de afgelopen maand daalde het aantal WW-uitkeringen landelijk met 1,2% (-5.005). Alle provincies lieten een daling van de WW zien. Een jaar eerder telde Nederland 419.571 WW-uitkeringen. Daarmee steeg het aantal WW-uitkeringen in Nederland op jaarbasis met 1,7% (7.066). Regionale verschillen De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de andere noordelijke provincies geven een vergelijkbaar beeld met dat in Friesland. In alle drie de noordelijke provincies daalde de WW in augustus. Ten opzichte van een jaar eerder steeg het aantal WW-uitkeringen in de drie noordelijke provincies.
  • UWV verstrekte eind augustus in de provincie Groningen 15.397 WW-uitkeringen; 1,4% minder dan vorige maand. In Groningen was er het afgelopen jaar sprake van een toename van 4,8%.
  • Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe is in augustus met 0,4% gedaald naar 14.319. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een stijging van 5,1%.