Praktijk Sensalavie biedt familieopstellingsavonden aan

BALK - Praktijk Sensalavie is gevestigd in Balk en wordt geleidt door Jory Kroes en Froukje Geertsma.

Naast psychosociale hulpverlening, muziektherapie, kinderbegeleiding en kunsteducatie bieden Jory en Froukje nu ook familieopstellingsavonden aan. Maar wat is een familieopstelling en hoe ziet zo’n avond eruit? Stel je voor dat je graag wilt weten waarom bepaalde mensen altijd irritatie bij je oproepen. Of waarom familiefeestjes vaak op dezelfde manier eindigen. Misschien voel je dat je niet echt wordt gezien of dat er niet echt naar je geluisterd wordt in een relatie of op je werk. Maar het kan ook een moeizame relatie met je vader, moeder, broer of zus zijn die je in het dagelijks leven ervaart. Ook worden familieopstellingen gebruikt om vervelende ervaringen die je maar moeilijk los kunt laten te verwerken. Tijdens een opstellingsavond mag je een vraag inbrengen die gaat over dit soort situaties.

Met een opstelling laat je zien hoe jij denkt dat deze situatie in elkaar zit. Opstellen gebeurt letterlijk, je stelt letterlijk mensen op die je een plek geeft op de vloer. Dit is het beginbeeld en vanaf dat moment gebeurt het. De mensen die opgesteld zijn ervaren en voelen dingen die belangrijk zijn om de betreffende situatie te begrijpen en te kijken waar de oplossing zit. Er wordt vaak toegewerkt naar een eindbeeld dat balans, orde en rust brengt.

De wijze waarop je omgaat met problemen en oplossingen is vaak aangeleerd en heeft te maken met de manier waarop je bent opgegroeid en opgevoed (en ook hoe jouw ouders zijn opgegroeid en opgevoed). Dit komt altijd terug en daarom is er aan deze methode de naam familieopstelling gegeven. Logisch, maar soms verwarrend omdat het lijkt alsof je je familie mee moet nemen, terwijl dit dus niet hoeft.

‘Wij bieden deze avonden aan omdat we de werking van familieopstellingen bijzonder en wonderbaarlijk vinden. Door te werken met meerdere mensen kun je heel mooi de dynamiek van je vraag of je thema ervaren. Je kunt deze avonden bijwonen als inbrenger, representant of als belangstellende.’ De avonden worden verzorgd door Jory Kroes en Froukje Geertsma. De avonden zijn op 11 oktober, 8 november en 6 december. Inloop vanaf 19.15 uur, avond zelfs is van 19.30 - 22.00 uur. Kosten: €15,-. Locatie: Praktijk Sensalavie (Loods 17) aan de Oper in Balk. Voor meer informatie: www.sensalavie.nl.