Woudagemaal viert lustrumeditie Dag van het Zwarte Koor

LEMMER - Het Woudagemaal in Lemmer viert op 5 november van 11.00 uur tot 16.00 uur de lustrumeditie Dag van het Zwarte Koor. Bezoekers van het UNESCO Werelderfgoed krijgen een programma voorgeschoteld met diverse muzikale optredens in en rond de ‘kathedraal van stoom’.

De term Het Zwarte Koor is de bijnaam van de machinisten en monteurs. De dag is een ode aan deze mannen, en dan met name het Zwarte Koor van het (vroeger nog kolengestookte) Woudagemaal. Een dag met een muzikaal en nostalgisch tintje, waarop bezoekers het Woudagemaal van weleer kunnen beleven.

Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt. Het gemaal is eigendom van Wetterskip Fryslân en is werkend onderdeel van de Friese waterhuishouding. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen. Wie het Woudagemaal komt bezoeken begint zijn avontuur in het naastgelegen bezoekerscentrum. Aan de hand van diverse interactieve elementen in de expositieruimte krijgen jong en oud inzicht in waterbeheer, stoom, kracht en beweging. Zo wordt op een makkelijke manier verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waar het nog altijd voor dient. In de 3D cinema beleven bezoekers het gemaal in werking, ook als het niet draait. Jonge bezoekers kunnen hoofdmachinist Jelle helpen in een spannende speurtocht. Hiermee verdienen ze een echt diploma als hulpmachinist van het Woudagemaal.

Meer informatie op www.woudagemaal.nl.