Zeventig jaar samen

LEMMER - Pieternella (Pietje) en Pieter (Piet) Koehoorn uit Lemmer waren dinsdag 65 jaar getrouwd. De burgemeester kwam ‘s middags langs om het paar te feliciteren.

Zeventig jaar geleden ontmoette het stel elkaar. ,,In de zomer 1946 werd er door de jeugd volop geflaneerd’’, vertelt zoon Jan. Zo ook door een groep jongens uit Oosterzee en een groep meiden uit Lemmer. De route was van Gedempte gracht naar wat nu is de Lemstersluis en uiteraard weer terug. Piet vroeg toen aan Pietje of zij met hem mee ging lopen en zo is het gekomen. Dus eigenlijk zijn ze al 70 jaar een stel.’’ Op 15 november 1951 stapten ze in het huwelijksbootje. Piet werkte in de bouw waarvan het grootste deel als (hoofd)uitvoerder. Samen woonden ze enkele jaren in de Pietersbuurt, daarna in Urkerstraat (ruim tien jaar) en nu al weer 43 jaar in de Houtrib. Deze woning heeft Piet als hoofduitvoerder zelf (mee)gebouwd.

Het echtpaar is al jaren actief in het verenigingsleven. Zo is Piet al vele jaren vrijwilliger bij vv CVVO in diverse functies. Biljarten doet hij (enkele malen per week) bij dienstencentrum senioren. Hij bemoeit zich hier onder andere met wedstrijdschema’s en verwerking uitslagen. Pietje is jarenlang vrijwilliger bij buurtvereniging Zandbanken als onder andere bestuurslid. ,,Ze eten enkele malen per week vis’’, gaat Jan verder. ,,Ze maken ze samen schoon. Mijn vader is de bakker. Hij heeft vroeger veel vis gerookt, vooral veel paling. En samen hebben ze 25 jaar de snert verzorgd bij vv CVVO voor de jaarlijkse snertloop.’’

Met een beetje hulp redden ze zich samen prima volgens Jan. Het echtpaar Koehoorn heeft tien kinderen gekregen (waarvan één jong overleden), veertien kleinkinderen en tien achterkleinkinderen.