‘Iedereen kan miss worden’

JOURE/OOSTERZEE - Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land? De voorrondes voor de Miss Beauty of The Netherlands en Miss Teen of The Netherlands verkiezingen zijn volop bezig. Selina de Jong en Lianne van der Werf zijn twee van de zestien finalistes voor de titel Miss Teen of Friesland.

Er zijn twee titels, Miss Teen en Miss Beauty. Het verschil tussen beide categorieën is de leeftijd. Miss Teen is voor meiden tot en met achttien jaar, Miss Beauty voor meiden vanaf negentien jaar. De verkiezing begint bij deelname aan een provinciale voorronde. ,,Ik werd via Facebook gescout door Sanne Roffel, hoofd van de organisatie in het Noorden”, vertelt de uit Oosterzee afkomstige Selina de Jong (18). Dat was niet de enige manier om mee te doen aan de verkiezing. Jouster Lianne van der Werf (17) gaf zich op en werd ook uitgenodigd om mee te doen aan de casting in Heerenveen.

,,Er waren drie rondes. Een voorstelronde, een bikinironde en een ronde waarin je een Engelse vraag moest beantwoorden”, vertelt Lianne. Beide meiden kwamen de rondes goed door en zitten nu tussen de zestien finalisten die kans maken op de titel Miss Teen of Friesland. ,,We krijgen straks allemaal oefendagen, waar we onder andere leren hoe we op de catwalk moeten lopen, we krijgen bootcamptrainingen en fotoshoots. Eén van die fotoshoots is voor de sms-foto. De winnares van Friesland wordt bepaald aan de hand van sms-stemmen, jurystemmen en hoe je gedrag de afgelopen tijd was. Of je op tijd kwam, er netjes uitzag, dat soort dingen”, aldus Selina.

Wat ook van de missen wordt verwacht, is dat ze geld op halen voor Stichting Haarwensen. Selina is van plan een kleine markt te organiseren en dan het geld te doneren aan de stichting. Lianne heeft een soortgelijke tactiek: ,,Ik ben bezig met kleding inzamelen die ik 12 februari ga verkopen op de markt in Heerenveen. En ik heb samen met een andere finaliste een bingo georganiseerd in Lemmer. De opbrengst van de verkochte bingokaarten gaat naar de stichting.”

Selina en Lianne hadden beiden niet gedacht dat ze ooit aan zoiets mee zouden doen, maar zijn blij dat ze het hebben gedaan. ,,Ik ben helemaal geen meisje-meisje, al dat getut hoeft voor mij niet. Maar ik ben blij dat ik meedoe. Het is hartstikke leuk en de meiden zijn ook erg gezellig”, zegt Lianne. Selina denkt daar net zo over: ,,Van mezelf had ik dit niet verwacht, ik had nog nooit op hakken gelopen, maar dat gaat met best goed af. Ik vind het erg leuk allemaal.”

Als een van beide meiden 18 maart tijdens de finale in Drachten als Miss Teen of Friesland uit de bus komt, dan zou zowel Lianne als Selina als miss graag anderen meiden willen helpen en hen zelfvertrouwen geven om ook mee te doen. ,,Sommige zijn verlegen en durven zich niet aan te melden. Maar bij deze verkiezing hoef je niet een bepaalde lengte of kledingmaat te hebben. Iedereen kan gekroond worden tot miss.”

Mieke van Veen