Zeventig jaar getrouwd

LEMMER - Kleis (90) en Geertje (88) van der Singel uit Lemmer waren maandag 30 januari zeventig jaar getrouwd. Burgemeester Fred Veenstra kwam het echtpaar de trouwakte brengen.

Het stel ontmoette elkaar in de jaren veertig van de vorige eeuw op een dansavond in Echten in Cafe Huisman. Geertje Strampel was de dochter van een turfsteker en woonde in de Echtenerpolder. Kleis van der Singel kwam uit Lemmer. ,,Ze waren jong toen ze trouwden in 1947’’, vertelt dochter Klaasje van der Singel. ,,Mijn moeder was pas achttien en mijn vader twintig.’’ Na hun trouwen trok het echtpaar in bij de zus van Geertje aan de Gieterse Vaart. Later verhuisden ze naar de Commissiepolle in Echten.

De eerste jaren woonde Geertje hier alleen met de oudste zoon. Kleis moest de militaire dienst in. Na deze jaren kreeg Kleis een betrekking bij Jelle Visser als boekhouder. Totdat de kans zich voordeed om boer te worden in Oosterzee. De familie was inmiddels flink gegroeid met zes jongens en een meisje. Het gezin Van der Singel hield op de boerderij in Oosterzee koeien en schapen. ,,Later heeft mijn vader zelf een varkensstal gebouwd’’, gaat de dochter verder. ,,De jongens hielpen allen mee in het bedrijf, dus hij had een boel helpende handen. Mijn moeder was volop boerin en heeft daarnaast ook gewerkt bij onder andere de sigarenfabriek in Lemmer en als kantinejuffrouw bij Houthandel De Groot.’’ Op zijn zestigste is Van der Singel vanwege gezondheidsredenen gestopt met werken. Na ruim 35 jaar boeren, werd de plaats verkocht. De tijd brak aan om te reizen. ,,Toen ze naar Lemmer verhuisden, heeft mijn vader gelijk een zeiljacht gekocht. Ze hebben in deze jaren de gemiste vakanties ruimschoots ingehaald. Soms vertrokken ze voor vier maanden achter elkaar. Dat leverde mooie vakantieverhalen op. Zo kwamen ze ooit bij Denemarken midden op zee een onderzeeër tegen.’’

Het echtpaar geniet tegenwoordig van het maken van een praatje. Zo is Kleis regelmatig te vinden bij Onder de Hoek en doet Geertje graag een kopje koffie bij de buren.

Brenda van Olphen