Eer bewijzen aan het ouder worden

SINT NICOLAASGA - Oosting is de oprichter van Bos- en Meerzicht in Oudemirdum en Huys ter Swaach in Beetsterzwaag. Eigenlijk was de zestiger gestopt met werken, maar dat beviel hem slecht. ,,Werken is een vervulling van mijn leven”, vertelt hij. ,,Ik miste het en wilde graag weer ondernemen, maar dit keer niet alleen. Ben Okkema bleek de juiste persoon te zijn om mee samen te werken.’’

De heren willen met WilhelminaOord een ‘andere noot kraken’. De villa kent straks een aantal vaste bewoners, maar biedt ook plaats aan mensen die pre- en post-operatieve zorg nodig hebben of moeten revalideren. Tevens komen er kamers voor echtparen. ,,Zorg is soms noodzakelijk”, zegt Okkema. Daarom is het belangrijk, dat mensen iets te kiezen hebben. Oosting vult aan ,,Mensen hebben, als ze ouder worden, soms maar te gaan waar ze naar toe worden gestuurd. De regie houden is ook voor hen heel belangrijk”.

Het landgoed kan ook een adempauze bieden aan mantelzorgers. Door een tijdelijke plek te bieden aan de partner of ouder, kan de mantelzorger gedurende een paar dagen of weken opnieuw energie opdoen. Zij gaan vaak door tot hij of zij niet meer kan. Komt dan voor de zorgvrager een verpleeg- of verzorgingshuis in zicht, dan creëert dat vaak een schuldgevoel bij betrokkenen. ,,Om dat te voorkomen, hebben we tijdelijke plaatsen zodat de mantelzorger even op adem kan komen.’’

Volgens Okkema en Oosting zijn er talloze andere vormen van zorg, waar nog onvoldoende aansluiting voor is. Zij willen niet acteren op de standaard zorgindicatie. Het duo ziet kansen, juist omdat zij met z’n tweeën zijn. ,,De man of vrouw in zijn of haar kwetsbaarheid komt eerst”, aldus Okkema. ,,Als samenleving heb je voor hen te zorgen. Het kan anders en soms ook beter”.

De eerste mogelijke bewoners hebben zich al aangemeld. Het is de bedoeling dat WilhelminaOord, in haar oude glorie, in het najaar open gaat. Het zal plaats bieden aan 26 tot 28 (tijdelijke) bewoners.

Het landgoed blijft toegankelijk voor het publiek.

Brenda van Olphen