Archief Lemster architect Feike Kroes geschonken aan gemeente

Lemmer - Vier grote dozen met tekeningen, drie ladekasten en een vijftien strekkende meter aan objectdossiers. Dat is de erfenis van de eerste architect in Lemmer; Feike Kroes.

Zijn vrouw Margje Kroes schenkt deze week het gehele archief aan de gemeente Fryske Marren. De in 2006 overleden Kroes heeft aan ruim vierhonderd projecten gewerkt, waarvan tientallen in Lemmer en omgeving. Uit de stukken blijkt dat hij in elke wijk wel woningen ge-of verbouwd heeft. Ook dicht bij huis. Vanuit zijn kantoor is zicht op de woningen in de Pottebakkerssteeg.

Feike Kroes startte zijn loopbaan in Bolsward, vertrok naar Amsterdam en kwam terug naar Bolsward bij architectenbureau Grunstra . Na enkele jaren daar gewerkt te hebben, is hij in Lemmer gestart als zelfstandig architect. Grunstra gaf hem in 1968 een opdracht mee. Het restaurant van Hotel De Prins in Makkum werd naar zijn ontwerp verbouwd.

Een 416 projecten volgden in de jaren erna zoals het monument op de Joodse Begraafplaats, het Viking bungalow in Lemmer (vakantiepark) en veel particuliere woningen in de provincie. Kroes heeft zijn stempel gedrukt op restauraties van monumentale gebouwen: kerken, woningen en boerderijen die onder de zorg van de Rijksdienst voor Monumenten vielen. In het begin vele woningen en gebouwen in Hindeloopen en omgeving. Vele kerken volgden; Lemmer, Oosterzee, Echten en nog vele anderen. Ook utiliteitsbouw is toegevoegd aan het portfolio. De eerste was de bouw van de visverwerkingsfabriek Gebroeders Sterk, een jachthaven, het Schippersinternaat en bibliotheek, allen in Lemmer. ,,Vooral over de bibliotheek was hij erg tevreden omdat het hem was gelukt met een klein budget een praktisch en aan alle eisen voldoend gebouw neer te zetten”, vertelt zijn vrouw. Hierna volgden de vele opdrachten van Lasaulec door de Noordelijke Provincies. Zowel nieuw- als verbouw werden aan Kroes gegund.

,,Dit is nog maar een klein stukje”, zegt Kroes terwijl ze wijst naar een tiental opgerolde tekeningen in de hoek van het kantoor. ,,Op zolder staat nog veel meer.” In het kantoor van haar man haalt ze een paar tekeningen tevoorschijn. Dikke mappen worden uit de archiefkast getrokken terwijl ze vertelt over het werk van haar man. ,,Ik zie hem nog achter de tekentafel staan, pietepeuterige puntjes zetten. Ik word nu wat ouder en wil niet graag dat het verloren gaat. Daarom heb ik besloten om het archief aan de gemeente te schenken . Waar ik zelf de meeste waarde aan hecht? Dat is ons huis. Dat is heel leuk verbouwd en de waardevolle elementen zijn behouden. Nee, dat gaat niet naar de gemeente”, lacht ze.

Brenda van Olphen