Bezorger op de bres

LEMMER - Hij was bijna klaar met zijn wijk toen Thomas de twee bange jongetjes langs zag skeeleren op de Breezand in Lemmer. ‘Meneer, kunt u ons helpen’ vroeg één van hen angstig. ‘Er zit een enge man achter ons aan’.

Thomas zag vervolgens dat een auto gevaarlijk dichtbij de jongens reed. Eén van hen viel op de grond. ,,Ik ben toen naar de auto gefietst’’, vertelt de krantenbezorger. ,,Ik zou net op het raampje van de auto tikken, maar de man reed door. Toen ben ik achter de auto aan blijven fietsen en heb geprobeerd om de jongens weg te laten komen.’’ Dankzij de tussenkomst van Thomas konden de kinderen ontsnappen en schuil houden in een tuinhuisje. ,,Ik zag de man in de auto nog praten met een vrachtwagenchauffeur, maar daarna vertrok hij. Ik heb gewacht op de jongens totdat een moeder de jongens op kwam halen.’’

Bij navraag bij de politie bleken de jongens (beiden 10 jaar) kattenkwaad uit te hebben gehaald. Volgens de persvoorlichter heeft de moeder verklaard dat de jongens bij de Mutserd in Lemmer aan het skeeleren waren, toen ze besloten om een fiets in het water te gooien. Een Duitse man zag het voorval. Hij werd boos en wilde de fiets uit het water halen. Een van de jongens kreeg berouw en wilde de man helpen, maar kwam zo onhandig aan skeeleren dat hij de man bijna het water in duwde. Deze werd vervolgens nog bozer, haalde een stok uit een boot en gaf de jongen een tik op de billen. Ook de andere kreeg een pets. De kinderen vluchtten. Ruim een kilometer verderop kwam het duo Thomas tegen.

De moeder van een van de jongens heeft inmiddels Thomas bedankt voor zijn daad. Zij is blij dat de krantenbezorger zo dapper was om te helpen. Thomas is er zelf niet echt van onder de indruk. Hij had niemand iets verteld over het voorval, totdat de redactie belde.

Op de vraag of hij vaker bijzondere dingen op zijn route tegenkomt, antwoordde hij hij ontkennend. Het kranten bezorgen vindt hij dan ook wel aardig om te doen, maar hij weet leukere dingen. Thomas zit in de tweede klas van het Kader beroeps op het Zuyderzee Lyceum in Lemmer. Zijn toekomstdroom is om winkel te hebben met merchandise van tv-series en games.

Brenda van Olphen