Zakelijk Bekeken: Marran Helder geeft antwoord

Lemmer - In de rubriek Zakelijk Bekeken geeft een ondernemer antwoord op drie vragen. Deze week is het de beurt aan Marran Helder van Ecoshop Helder uit Lemmer.

Hoe zou u uw bedrijf omschrijven? “De Ecoshop is een biologisch specialist. Wij bieden een zeer ruim assortiment voor alle dagelijkse boodschappen, óók voor mensen die intoleranties hebben, zoals gluten en/of lactose. Vaak hebben mensen geen idee wat ze dan nog wel mogen eten. Wij nemen de mensen mee langs de schappen en laten zien wat er nog wel mogelijk is. Wij bieden zo’n 50 glutenvrije producten aan, maar ook zuivelvervangers zoals haver-, kokos- of amandelyoghurt en granendranken. Een advies op maat is onze specialiteit.”

Waarom bent u met uw bedrijf gestart? “Omdat ik wat anders wilde met mijn leven. Ik werkte acht jaar geleden bij een commerciële uitgever en het werk dat ik deed strookte niet meer met mijn idealen. Ik werd me steeds bewuster van wat er werkelijk toe doet. Zoals dingen doen waar je blij en gelukkig van wordt. Ook kreeg ik meer inzicht in hoe ons voedsel verbouwd wordt, daar schrok ik van. ‘Iets bij dragen aan een betere wereld en mensen tot dienst zijn’ was letterlijk wat ik op een kladje had geschreven toen ik uitzocht hoe ik dan m’n geld zou willen verdienen. Ik gooide een balletje op bij de toenmalige natuurvoedingswinkel in Lemmer en hoopte dat zij mij verder konden helpen. ‘Maar deze winkel is te koop, is dat niet wat voor je?’ Een schot in de roos! Drie maanden later was de opening!”

Waar hoopt u over vijf jaar met uw bedrijf te zijn? “De wereld is aan het veranderen en dat merken wij in de winkel maar al te goed. Mensen worden bewuster van wat er werkelijk gaande is in de wereld, nemen niet meer klakkeloos alles aan wat een arts zegt en gaan op zelfonderzoek uit. Bij ons zijn goede alternatieven te vinden voor reguliere producten. Ik hoop dat we over vijf jaar nog meer mensen hebben geïnspireerd voor een bewustere leefstijl op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en omgang met elkaar en de natuur.”