De Ontmoeting: Wim Swart

Lemmer - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Wim Swart aan het woord. Hij maakt samen met Stoffel Zandstra cartoons over Onder de Hoek.

Wie ben je? “Ik ben Wim Swart en ik ben 63 jaar. Ik ben nu gepensioneerd, maar werkte in het basisonderwijs. Eerst als leerkracht en later als directeur. Als hobby heb ik altijd getekend, maar nooit professioneel. Nu ik gepensioneerd ben, heb ik meer tijd voor mijn hobby. Met Stoffel Zandstra heb ik stripboekjes gemaakt over Onder de Hoek en sinds 2015 posten we wekelijks een cartoon op onze Facebookpagina.”

Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen? “Die is ontstaan naar aanleiding van het afscheidscabaret dat werd georganiseerd toen de gemeente Lemsterland overging in de gemeente De Fryske Marren. Stoffel schreef dat cabaret en ik maakte tekeningen die op de achtergrond werden geprojecteerd. Een liedje ging over de Lemster taal waarin specifieke Lemster woorden naar voren kwamen. En elke keer als zo’n woord werd genoemd, werd een door mij gemaakte leesplanktekening van dat woord op de achtergrond getoond. Dat leesplankje was na afloop te koop en dat werd zo’n succes dat het binnen no time uitverkocht was. We besloten om hiermee verder te gaan en zo is onze samenwerking ontstaan.”

Wanneer begonnen jullie met de Facebookpagina Onder de Hoek? “Dat was in 2015. Nadat we ons eerste stripboekje hadden gemaakt, zijn we op Facebook gaan posten. Als je iets bedenkt, wil je dat aan mensen laten zien. Facebook is dan een prachtig middel. Wij plaatsen één cartoon per week en proberen altijd in te spelen op de actualiteit. Het tweede stripboekje dat we maakten heet: ‘Un ier Onder de Hoek’ en bevat alle tekeningen van het voorgaande jaar op Facebook.”

Waarom Onder de Hoek? “Onder de Hoek is een karakteristieke plek in Lemmer. Het is een hangplek voor ouderen. We baseren onze cartoons niet op de mensen die er komen, het is vaak omgedraaid. Als er nieuws is in Lemmer, wordt dat besproken bij Onder de Hoek. Daar zijn de nieuwtjes vaak ook als eerste bekend en dan spelen wij daar op in. We bedachten drie vaste figuurtjes voor onze tekeningen waarin ook af en toe een bekende Lemster voorbijkomt. Wij noemen nooit namen, mensen herkennen zich wel.”

Hoe gaan jullie te werk? “Stoffel heeft vaak een idee en dan belt of appt hij mij. We appen dan wat heen en weer, hij schrijft de tekst en dan maak ik de tekening erbij. Binnen een dag hebben we vaak dan de cartoon klaar. Sinds 2017 maak ik mijn tekeningen via een tekenprogramma op mijn iPad. Dat is een grote sprong voorwaarts. Vroeger tekende ik ze op papier, scande dat in en zette dan op de computer de tekst erbij. Nu kan dat allemaal op mijn iPad. Wat er allemaal mogelijk is met dat programma, vind ik prachtig.”

Wat is jullie doel met Onder de Hoek? “Wij hebben onszelf de opdracht gegeven om de Lemster taal, officieel bestaat die niet, in schrift en woord positief naar voren te brengen. Het Lemsters kenmerkt zich door de zangerige toon. Het is een dialect van het Fries, maar enkele woorden zijn net even anders. Zo is ‘zon’ in het Fries ‘sinne’ en in het Lemsters ‘sonne’. Het zijn specifieke verschillen. Lemsters is geen geschreven taal en heeft ook geen spelling. Stoffel is bij ons verantwoordelijk voor de Lemster spelling. Je kunt gelijk horen of iemand uit Lemmer en omgeving komt. Wij vonden het wel aardig om ons daar op te richten in onze cartoons. Ik zou het zonde vinden als het Lemsters zou verdwijnen.”

Mieke van Veen