De rijdende Arabische supermarkt

LEMMER - Twee keer in de week rijdt Belal Zakaria (38) uit Lemmer naar Assen. Ook het azc in Balk ligt op de route. En in Almere haalt hij zijn broden. Belal heeft zijn eigen rijdende Arabische supermarkt. Iedere dag van half acht ’s ochtends tot elf uur ’s avonds rijdt hij door heel Noord-Nederland om zijn producten aan de man te brengen.

Het is een compleet ander leven dan wat hij tot een paar jaar geleden had in Syrië. Daar was hij sectiehoofd aanleg spoorwegen. Hij had twee huizen, mooie auto’s en voor hem ‘het mooiste werk dat er is’. Zijn hart ligt nog steeds bij de spoorwegen. Maar pogingen om zijn carrière voort te zetten in Nederland, bleken niet haalbaar vanwege de taal.

Belal is een voorbeeld van een hoog opgeleide Syriër die niet goed op zijn niveau in Nederland aan de slag kan, maar daarna zijn eigen weg heeft gevonden. Via via heeft hij een netwerk opgebouwd. En ondanks de tegenslagen bij het opstarten van zijn bedrijf, is hij het iedere keer weer blijven proberen. Dankzij het netwerk van Arabieren heeft Belal het voor elkaar gekregen. ,,Ik wil geen uitkering meer. Ik wil mijn eigen geld verdienen. Op 11 januari ben ik begonnen met de supermarkt en ik heb het heel druk’’, zegt hij met een bescheiden glimlach. Dat hij geen uitkering wil gaat er bij de instanties nog niet in. Regelmatig krijgt hij telefoontjes en brieven over dit voor hen ongebruikelijke verzoek.

De Lemster heeft het zelfs zo druk dat hij nauwelijks tijd heeft om zijn inburgering te halen. Hij is gestart met inburgeren op hoog niveau in Groningen. Toch weet hij zijn werkzame leven en zijn studie te combineren met zijn gezin. Belal woont in Lemmer samen met zijn vrouw Amena, Abdul Karim (14), Tasnem (4), Aïsha (9) en Assma (8). Het vijfde kind is op komst. Belal is blij dat hij in Nederland een plekje heeft gevonden. ,,Jullie wonen in ons hart. Bedankt voor het ons deze kans geven.’’ Belal ziet zichzelf in de toekomst teruggaan naar Syrië. Hij wil graag het land helpen opbouwen en weer werken aan de spoorwegen van het land.