De Ontmoeting: Yke Schouwstra

Lemmer - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Yke Schouwstra aan het woord. Sport is een van de belangrijkste dingen in het leven van Yke.

Wie ben je? ,,Mijn naam is Yke Schouwstra, ik ben 51 jaar en woon in Oosterzee. Bij atletiekvereniging Lionitas in Leeuwarden geef ik looptraining en sportspecifieke conditietraining. Ik kijk naar wat de sporters nodig hebben en daar baseer ik de training op. In 2009 ben ik bij Lionitas begonnen, maar ik sport eigenlijk al mijn hele leven. Als kind zijnde begon ik al met schaatsen, atletiek en hardlopen.”

Kan je je eerste kennismaking met sport nog herinneren? ,,Ja, toen was ik vier jaar. Ik ging samen met mijn vader kijken naar de Merenloop. Dat is een hardloopwedstrijd in Grou. Wij woonden op een boerderij en die lag aan het parcours van de wedstrijd. Dat was mijn eerste kennismaking met sport. Ik zei toen ook tegen mijn vader: ,,Als ik later groot ben, wil ik dat ook”. Sport was iets wat ik toen al wilde.”

Heb je ook een studie in de sport gevolgd om van sport je werk te maken? ,,In eerste instantie niet. Ik heb levensmiddelentechnologie gestudeerd. Op een gegeven moment werd ik door atletiekvereniging Athleta in Grou gevraagd om een keer training te gaan geven. Onze trainer was ziek geworden en ander atleten zeiden dat ik de training wel kon geven. Ik was iets van 18 of 19 jaar en ben toen naast mijn studie training gaan geven. Ook toen ik later ging werken. Wel ben ik sportopleidingen gaan volgen. Ik heb ieder jaar wel een cursus, bijscholing of opleiding gedaan. Dat deed ik altijd naast mijn reguliere baan. Ik ben atletiektrainer geworden, fitnesstrainer, heb diverse coachopleidingen gedaan en ben conditietrainer van individuele sporten en spelsporten geworden. Ik ben heel breed opgeleid wat dat betreft. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Sport is nu wel een van de belangrijkste dingen voor mij. Het is nu echt mijn werk. Naast mijn werkzaamheden bij Lionitas, ben ik werkzaam als coach/begeleider van mensen met een verstandelijke beperking.”

Je hebt atlete Sifan Hassan een tijdje begeleid, hoe ontstond die samenwerking? ,,Sifan zat in Leeuwarden in een beschermde opvang. Ik werk bij Lionitas en wij begeleiden wel vaker minderjarige asielzoekers uit onder andere Ethiopië en Eritrea die willen gaan hardlopen. Zo is Sifan ook bij mij gekomen. Ze was toen net drie maanden in Nederland en was 15/16 jaar. Dat was een hele intensieve periode. Naast haar trainer, heb ik ook als begeleider gefungeerd om haar kennis te laten maken met de Nederlandse maatschappij. Ik was meer dan alleen een trainer/coach. Toen Sifan 18 was, ging ze naar Eindhoven en stopte onze samenwerking. We hebben nog af en toe contact met elkaar. Het contact wordt wel anders, maar die momenten dat we contact met elkaar hebben, is het altijd goed.”

Wat vind je zo mooi aan sport? ,,Hetgeen dat sport kan bereiken. Als je ziet wat bewegen met mensen doet. Het brengt hen in hun kracht. Dat mensen toch belemmeringen leren te overwinnen door te gaan sporten. Het mooi is ook, dat iedereen gelijk is, als je aan het hardlopen bent. Op dat moment maakt het niet uit of je arts, notaris of bouwvakker bent. Op dat moment is iedereen een hardloper. Iedereen is topsporters op zijn eigen niveau en iedereen heeft zijn kwaliteiten. Dat maakt het gewoon zo mooi.”

Mieke van Veen