Eerste hap bagger uit Lemster haven

LEMMER - Wethouder Johannes van der Pal heeft woensdag de eerste hap bagger uit de haven van Lemmer opgeschept.

Voor voldoende diepgang in de havens en de vaargeul naar het IJsselmeer is baggeronderhoud noodzakelijk. Beens Dredging, onderdeel van Beens Groep, heeft de werkzaamheden namens Gemeente Fryske Marren in opdracht gekregen. De drie havens: Industriehaven, Vluchthaven en Werkhaven,worden uitgebaggerd en tevens de vaargeul naar het IJsselmeer. Al met al zo’n 150.000 m3 bagger. Het officiële startmoment van de ‘eerste hap bagger’doet de wethouder vanaf een kraan op ponton samen met directeur Ewald Scholten van Beens Dredging.

Tijdens de werkzaamheden wordt er rekening gehouden met het vaarseizoen. Beens Dredging heeft het werk gegund gekregen vanwege de economisch meest voordelige inschrijving. Een goede prijs/kwaliteit verhouding ligt ten grondslag. Er is een goed plan ontwikkeld om, ondanks de drukte in het vaarseizoen, om te gaan met de aanwezige pleziervaartzodat zij hier weinig tot geen hinder van ondervinden. Beens Dredging heeft onlangs geïnvesteerd in nieuw materieel. Dit materieel wordt ingezet op dit project. Het wordt uitgevoerd met een baggerkraan op een zogenaamd ‘stappenponton’ wat zich zelf in stappen kan verplaatsen op het water. De bagger wordt in beunbakken geschept en naar een depot over het water vervoerd.

De werkzaamheden in de havens starten komende week en naar verwachting zullen de werkzaamheden in de vaargeul medio september starten.