Wandelexcursie ‘voorjaar in het Rysterbosk’

Joure - In Gaasterland, dichtbij het dorp Rijs, ligt het Rysterbosk. Een oud wandelbos met statige lanen. Op zondag 23 april van 09.30 tot 11.30 uur organiseert It Fryske Gea hier een wandelexcursie onder begeleiding van een ervaren gids.

Tijdens de wandeling is er aandacht voor de start van het voorjaar, maar er wordt ook stil gestaan bij de rijke historie van het bos. Opgave is mogelijk tot vrijdag 21 april tot 15.00 uur via www.itfryskegea.nl of 0512 38 14 48 (zolang er plek is). Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-).

Het Rysterbosk is al in de 17e eeuw aangelegd en er staan ontzettend oude “woudreuzen”. Grote dikke eiken en beuken die het bos een statig karakter geven. De gids laat holle bomen zien, waarin vleermuizen hun plek vinden. Ook reeën en dassen voelen zich thuis in dit bos en laten hun sporen achter. Tijdens de wandeling wordt er met zijn allen gezocht naar sporen.

Er is veel over de historie van het Rysterbosk te vertellen. In 1849 is er een steenkist gevonden die stamt uit de jonge steentijd. Dit geeft aan dat in de jonge steentijd er al mensen leefden. De steenkist zelf is er niet meer, een plaquette geeft nu deze plaats aan. In het bos staat verder een vredestempeltje dat opgericht is in de tijd van Napoleon.

Agenda: Excursie: wandelexcursie ‘voorjaar in het Rysterbosk’, Datum: zondag 23 april van 09.30 tot 11.30 uur, Locatie: Rysterbosk, Rijs, Kosten: deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- en kinderen tot en met 12 jaar € 2,- per persoon. Opgave: tot vrijdag 21 april tot 15.00 uur via www.itfryskegea.nl of 0512 38 14 48 (zolang er plek is)

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. Zij heeft als doel bescherming, behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed in Fryslân. De vereniging beheert momenteel meer dan vijftig verschillende natuurgebieden - met een totale oppervlakte van 20.000 hectare - verspreid over de hele provincie. In haar werk wordt de vereniging gesteund door circa 34.000 leden.

Bezoek voor meer informatie de website www.itfryskegea.nl.