‘Lemmer op de kop’ afgesloten met Rondje Dok

LEMMER - Nieuwe toeristische attractie in het centrum van Lemmer, een wandeling langs de monumentale panden in het hartje van het centrum Lemmer.

Tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van de afsluiting van het project Lemmer op de kop de herinrichting van het centrum van Lemmer is een infobord onthuld. Sander de Rouwe, Gedeputeerde van de Provincie Fryslân, verrichtte deze onthulling. Dit bord is in goede samenwerking tussen Stichting Oud Lemmer en de gemeente De Fryske Marren gerealiseerd.

Het infobord maakt deel uit van totaal vijf borden die rondom het vaartwater door het centrum van Lemmer, Het Dok en de Binnenhaven zijn geplaatst. Op het bord zijn oude foto’s te zien, die genomen zijn op de locatie waar de borden staan. Hierdoor wordt het verleden en heden met elkaar verbonden. In 3 erkende talen wordt informatie verstrekt verwoord. De vierde “taal” is tekst in het Lemsters. Daarnaast zijn de borden voorzien van een QR code. De lezer kan met de teksten en foto’s beelden vormen hoe het was om vervolgens te ervaren welke veranderingen er de afgelopen jaren in Lemmer zijn geweest. De vijf borden zijn een onderdeel van de route “een rondje Dok”. Een begrip dat zeker de bij Lemsters bekend is en ook bij vele toeristen die Lemmer aan doen.

Het rondje DOK, is een wandeling langs het vaarwater in het hartje centrum van Lemmer. Langs het water van de Korte en Langestreek, vervolgend via de Emmakade en de Prinsessekade, langs de Museum Visserijhaven, loopt deze route. Langs de gezellige winkels en terrassen en de afgemeerde boten krijgt de wandelaar een goed beeld van dit gedeelte van Lemmer. Met de aangebrachte extra leuning op de sluisdeur en de steiger is het voor menigeen gemakkelijker geworden om het rondje geheel te lopen. De wandelroute is uit te breiden met de andere straten rondom het DOK en Binnenhaven, en met een wandeling naar de Ir. D.F. Woudagemaal. Een bezoek aan de oudheidkamer kan het geheel compleet maken.

Op de borden staat een QR code. Door het downloaden van deze code wordt direct verbinding gemaakt met enkele pagina’s op de site van Oud Lemmer waar de plattegrond is te zien. Hierop staat de route, die start bij het VVV kantoor. De rijks en gemeentelijke monumenten zijn op de plattegrond zoveel mogelijk middels een icoontje weergegeven. Bij elk pand is een kleine digitale beschrijving gemaakt en zijn er extra foto’s toegevoegd. Bij het VVV kantoor is een folder te koop waar de route staat afgedrukt, met ook info over het Rondje DOK.

De nieuwe initiatieven zijn in samenwerking tussen Stichting Oud Lemmer, de gemeente de Fryske Marren en vrijwilligers tot stand gekomen. Voor meer informatie kijk op www.oudlemmer.nl en voor live beelden op www.webcamlemmer.nl