Boek Lest we Forget

OUDEMIRDUM - De Britse bommenwerper, met Poolse bemanning, werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten en stortte neer in het IJsselmeer. Afgelopen zomer zijn de resten van het vliegtuig op unieke wijze geborgen. Voorafgaand aan de onthulling vond de boekpresentatie plaats van boek ‘Lest we forget – De berging van de Vickers Wellington uit het IJsselmeer’.

Door het droogleggen van 900 vierkante meter IJsselmeer is het wrak van de Vickers Wellington op een unieke wijze geborgen. De gehele berging wordt minutieus beschreven in het boek ‘Lest we forget – De berging van de Vickers Wellington uit het IJsselmeer’. Het eerste boek werd aangeboden aan majoor Arie Kappert, oud stafofficier vliegtuigberging.

Het monument is bedacht en ontworpen door de projectleiders van Leemans en gemeente De Fryske Marren die betrokken waren bij de vliegtuigberging en de uitbater van de Hege Gerzen.

Staalbouw de Jong heeft het monument vervolgens gemaakt. Het monument is geplaatst bij De Hege Gerzen in Oudemirdum. Vanaf deze plek is er prachtig uitzicht op de bergingslocatie, een vijf kilometer verderop in het IJsselmeer.

In het bijzijn van leden van de Poolse ambassade en een Pools museum onthulde burgemeester Fred Veenstra samen met leden van Zeekadetkorps Lemmer het monument.

Verschillende musea in Nederland hebben onderdelen ontvangen van de Vickers Wellingon. Maandag is één van de aangetroffen bommen, een 500 ponder, door de EOD overhandigd aan de Oudheidkamer in Lemmer.

Deze bom is vermoedelijk door de klap op het water gescheurd en zo op de bodem van het IJsselmeer aangetroffen.

Er zat (nagenoeg) geen springstof meer in, waardoor deze bom niet vernietigd hoeft te worden.

De EOD heeft de bom schoongemaakt en op een voetstuk geplaatst.